Deşi este foarte promovată în rândul unor grupe de mămici şi tot mai multe gravide se interesează despre posibilitatea naşterii în apă, acest proces aduce cu sine şi un şir de riscuri. Despre acestea atenţionează mai mulți specialişti care au publicat recent un studiu cu privire la riscurile pentru mamă şi făt în cazul naşterii în apă.

Într-un raport publicat recent, două asociaţii profesionale din SUA, specializate în sănătatea mamei şi a copilului – American College of Obstetricians and Gynecologists şi American Academy of Pediatrics – atrag atenția asupra faptului că nașterea în apă poate avea efecte nedorite, se arată într-un studiu al revistei Pediatrics. Echipa de cercetare a studiat informațiile disponibile despre nașterile în apă. Ei au separat efectele în timpul travaliului în stadiu incipient și în stadiu avansat.

S-a constatat că femeile în stadiu incipient al travaliului au avut o experiență relaxantă în timp ce stăteau într-o cadă cu apă. Această fază poate fi caracterizată ca fiind mai puțin dureroasă și cu un travaliu mai scurt. Însă cu trecerea de la fazele inițiale la cele finale ale travaliului femeile au simțit dureri la fel de mari precum atunci când nașterea are loc pe care naturală în condiții obișnuite.

Riscurile cele mai mari sunt legate de nou-născut. Cercetătorii spun că atunci când bebelușul se naște sub apă, capacitatea acestuia de a-și reglementa temperatura corpului devine foarte complicată. Mai mult, în cazul în care cordonul ombilical se rupe în mod neașteptat, aceasta ar putea duce la hemoragie. În cazuri rare, există probabilitatea ca copilul să se înece.

Sursa: E-sanatate.md

Distribuie articolul: