E liber, e libertin pe alocuri, iar despre el știe practic fiecare politician și activist de la noi. E Oleg Brega. S-a mutat de ceva timp doar pe internet pentru că, zice el, și la radio, și la TV i s-a închis gura - nu era comod cuiva. Ne-a criticat, iar pentru asta îi mulțumim și vă invităm să urmăriți atent un interviu din seria „Ce vor femeile” cu activistul civic, curajosul Oleg Brega.

Mi-ai spus că ne consideri sexiste în interviurile „Ce vor femeile”. De ce?

Pentru că voi din titlu pretindeți că femeile ar fi o categorie omogenă și că toate ar vrea același lucru. Din titlu voi pretindeți că femeile ar fi altfel decât bărbații și că trebuie să aibă și o pagină aparte, și o rubrică aparte, etc.

Femeile nu gândesc diferit?

Să ajungem la ideea fundamentaliștilor iranieni care au constatat abia acum că femeia e mamifer. Nu, femeia e aceeași specie ca și bărbatul. Ambii sunt ființe umane și lucrurile chiar sunt mai complicate. Sunt fel de fel de femei, la fel cum sunt fel de fel de bărbați. Nu întâmplător pe Facebook în compartimentul „identitate de gen” sunt vre-o 55 de definiții. Pentru că lucrurile sunt atât de complicate. Nu e simplu: lumea împărțită în două jumătăți aproape egale, bărbați și femei. Sunt multe variante intermediare, și oricum nu sunt două emisfere. Problema e cultura și tradițile. Nu știu de ce s-au creat stereotipurile, și se pare că voi cu site-ul vostru și cu activitatea voastră cam contribuiți la crearea de modele de stereotipuri despre cum trebuie să arate femeia, cum trebuie să gândească o femeie, cum trebuie să se poarte la masă, în pat. Asta nu cred că e bine, nu cred că ajută femeile.

Permiți unei femei să intre prima în încăpere? Sau intri tu?

Nu văd nici o porblemă – să intru eu primul și să țin ușa oricum unui bărbat, unei femei, unei persoane în etate sau unui copil. Ar putea fi ofensator pentru o femeie să-i deschid ușa. Dacă nu e cu mâinile ocupate, de ce să-i deschid eu ușa? Mi se pare exces de zel, galanterie nejustificată.

Avem prea multe „prințese” în Moldova?

Da. Iată „prințese” din astea creați voi cu site-urile voastre, sau cu revistele de glamour. Le dați niște modele greșite. E aberant să spui că trebuie să se ducă numaidecât la solariu ca să arate brunetă, să țină dietă și să se facă subțire pe placul bărbaților. Sunt bărbați cărora le plac femei dolofane. Nu văd nici o problemă de ce s-ar simți incompletă o femeie mai plină sau mai albă la față.

Oleg, spune-mi tu ce preferințe ai la femei? Preferințe atât fizice, cât și morale.

Puțin mă interesează cum arată omul. Cât timp e îngrijit, responsabil pentru comportament, cât timp nu prea are vicii.

Ce vicii nu ai accepta la o femeie?

Fumatul mi se pare aberant și lipsit de logică. Băutul în exces tot mi se pare aberant. Pentru că nu e sănătos, e sinucigaș. Puțin îmi pasă. Și nici nu-mi doresc în preajma mea, într-o relație femei care vor copii. De la mine n-o să aibă.

brega 3

De ce?

De ce? Pentru că nu vreau să am eu copii. Și deci nu vreau să ajut nici o femeie să ajungă mamă. Pentru că suntem într-o țară săracă, coruptă. Pentru că eu am alte preocupări și paternitatea te implică emoțional, financiar și-ți ia foarte mutl timp. Eu nu pot să fac copii și să-i las să aibă grijă statul de ei sau las’ c-or crește și s-or îngriji unul pe altul. Mi se pare iresponsabil. Am alte ocupații. Nu vreau să am copii. Nu cred că asta este o prioritate. Și de regulă femeile cu care m-am atins, îmi împărtășesc gândurile.

Putem spera că o să-ți schimbi cumva viziunile?

Da, degrabă împlinesc 43 de ani și pe la vârsta asta oamenii foarte des își schimbă viziunile. Deci da, sper asta, așteptați.

Care femei din Moldova îți trezește respect și le admiri prin felul în care cum se manifestă în societate?

Femeile curajoase, femeile principiale, femeile rebele le-am sprijinit ori de câte ori am avut ocazia. În general mie oamenii îmi plac dacă le pasă de soarta lor, dacă se implică în viața societății, sau dacă-s oameni asceți, din ăștia introverși, supărați pe sat. Îmi place rebeliunea lor și curajul de a anunța că sunt supărați. Îi respect, eventual îi ajut. Am fost și eu introvert. Am pornit de la o persoană timidă, nesociabilă și iată nimănui nu-i vine a crede că am fost vreodată rușinos.

Cine te-a ajutat pe tine să treci peste aceste bariere?

Cam toată lumea cu care am interacționat. Și cei care mi-au făcut rău, și cei care mi-au dat un exemplu bun. Toți m-au ajutat și m-au format în felul ăsta. Suntem mai degrabă produs social. Pe noi ne formează cum am zis site-urile pe care le frecventăm, școala pe care o învățăm, familia în care am crescut primii ani. Deci cam totul ne învață. Acum ultima vreme internetul, televiziunea, cultura.

Tu îndemni și promovezi faptul ca femeia să fie dezvoltată, să-și creeze o carieră, să se afirme în societate. Cât de bine le reușește femeilor din Moldova să o facă?

E mai greu. Femeile știu că femeile sunt singura categorie majoritară, dar discriminată. Din cauza stereotipurilor de gen, tradițiilor, religiei care ne domină și care, prin excelență, e sexistă, misogină. Unei femei îi e mai greu să răzbată în societate, să se afirme ca specialist. Iar dacă se afirmă, ea e prost plătită. Așa spun statisticile. În politică am auzit deseori alăgători spunând: „e bună dar nu are ceva care să-i atîrne între picioare, e bună dar e femeie”.

Regret foarte mult că nu-s femeie, eventual rom, eventual lezbiană. Aparțin unei categorii majoritare a bărbaților heterosexuali. Atâta lume are de suferit. Eu mă simt vinovat pentru faptul că aparțin la o categorie greșită și nu pot pleda, dar bine în interior pot pleda, pentru egalitatea tuturor.

Brega 2

Ce ar trebui să facă o femeie pentru ca să aibă o relație frumoasă, liberă și fericită?

Să-și ia soarta-n mâini, să se respecte, să se prețuiască și să impună acest respect. Dacă omu e demn, impune respect, atunci îl respecți, de frică măcar. Cred că așa și femeile. Ar trebui să-și impună respectul, și să spună clar ce vrea fără a crea interpretări greșite. Bărbații îs educați de femei sexiste și ei ajung așa misogini pentru că așa au învățat de la tatăl sau mama lor.

Care e imaginea bărbaților din Moldova? Cum sunt ei? Ai putea să le dai o definiție?

Bărbații sunt și ei victime ale culturii. Și ei se simt obligați să se simtă puternici, să se manifeste puternici, chiar dacă ei sunt plăpâzi și s-ar simți chiar mai bine pe lângă casă, într-o mașină decât într-un tractor. Dacă un bărbat nu înțelege ce rol nociv are pentru femei când așteaptă de la o femeie să fie trasă prin inel, să fie și gospodină și să reușească să aducă și salariu în casă, cred că aici el e iresponsabil și merită un divorț sonor, încât să țină minte.

Cum ar putea bărbații să educe în femeie această libertate cum o faci tu? Această încredere în sine.

Prin exemplul propriu. Eu când critic vre-o femeie, nu o critic pentru că e femeie. Dacă critic un tânăr nu-l critic pentru că e tânăr. Eventual încer că-i dau o lecție, să fiu mai îngăduitor pentru că el/ea, persoana foarte tânără încă nu are experiență de viață, încă nu a văzut destule modele… Pentru cei mai în vărstă am mai multă exigență. Pe om nu-l tratez pentru ce are între picioare, pentru câți ani are, pentru ce limbă vorbește sau cum arată în fotografii. Eu pe om îl respect până la proba contrară… Dacă e ambasadorul Moldovei la Viena, îl critic, dacă e vice-președinte al parlamentului îl critic și tot așa.

Înseamnă că nu ai putea să critici o femeie sau un bărbat pentru felul cum se îmbracă?

Nu. Asta mi se pare indecent și eu foarte des am fost atacat pentru felul în care cum arăt, cum mă tund sau nu mă tund, cum nu mă rad sau umblu cu bicicleta. Mi se pare nedemn acest fapt. Chiar dacă e legal, e imoral să te iai de aspectul omului sau numele lui.

Și dacă întâmplător se întâmplă să ai copii? Îți vei schimba cumva comportamentul?

Îmi voi schimba comportamentul. Voi avea o mulțime de obligații față de acei copii. Voi fi mai puțin prezent în spațiul public, va trebui să-mi filtrez discursul pentru că sunt copii în preajmă și s-ar putea să-i afecteze ceea ce spun și ceea ce fac. Mulți părinți din Moldova au reținere în comunicare, în comportament și oferă un exemplu pentru copii lor. Cam toți părinții sunt sclavii copiilor lor. Și de asta eu m-am ferit. Atât de mult iubesc libertatea încât n-aș vrea să depind de familie.

Ce contează într-o relație?

Sinceritatea, curajul de a spune ce vrei, ce aștepți. Și, ca în parlament, cu cât mai des se schimbă actorii, cu atât mai interesant în orice relație.

Ce importanță au banii într-o relație, într-o familie?

Banii sunt catalizatorul divorțurilor, al neînțelegerilor, cheltuielilor nejustificate. Eu prefer sărăcia liberă decât bogăția cu riscuri. Când ai bani tot vrei să-i mai ai. Te temi să nu-i pierzi, vrei să-i investești în ce trebuie și apar multe griji.

Crezi în dragoste?

Nu. Nici în dragoste, nici în gelozie. Cred că-s nișe dereglări psihice, probleme de cap. E un sentiment inventat și e un contruct cultural. Trebuie să reunuțăm la poveștile astea. Nu cred că mă voi însura vreodată. Nu văd de ce aș merge în fața statului sau în fața preotului să-l iau ca martor în relația mea cu o persoană. Nu consider acest lucru rațional și util.

Ești într-o relație acum?

Da sunt.

Te rog să transmiți un mesaj pe final femeilor, bărbaților ca să nu-i diferențiem cumva.

E bine să nu se teamă să fie ei înșiși sau ele însele, așa cum se definesc, indiferent de cum arată, de cum li se spune că trebuie să fie, indiferent de cum au fost educați sau îmbrăcați de mici. Simțiți-vă liberi să vă manifestați cum vă simțiți mai bine pentru că s-ar putea asta să fie singura, ultima existență pe pământ și să nu vă pară rău, la sfârșit, că ați trăit viața așa cum au vrut alții și nu cum ați vrut voi.

Distribuie articolul: