Fiecare dintre noi își dorește să rămână tânăr(ă), energic(ă) și plin(ă) de sănătate cât mai mult timp. Așa că ne apucăm de zor să facem sport, încercăm să mâncăm sănătos, să avem grijă cum arătăm și, desigur, schimbăm continuu haine, coafuri, accesorii, culoarea părului… Dar cum rămâne cu ochii? Ați observat probabil nu o dată că ochii îți trădează starea de spirit, ca în vechea zicală, „Ochii sunt oglinda sufletului”. Iar frumusețea întregului chip depinde anume de ei. Poți să zâmbești cu toată gura, dar dacă ochii nu zâmbesc, cei din jur vor observa foarte curând și te vei da de gol.
De ce ajung ochii să nu mai zâmbească, iar privirea să-și piardă licărul și să devină ștearsă? Desigur că din cauza problemelor și greutăților vieții, veți spune. Și veți avea dreptate sută la sută. Da, într-adevăr, stresurile și problemele cotidiene ne fac privirea mai puțin fericită, mai puțin luminoasă, deseori chiar obosită.
În acest articol vom discuta despre una din cauzele care duc la dispariția fericirii din privire și ne „consumă” tinerețea. Așadar, înmulțirea ridurilor este rodul… treburilor neterminate, care sunt și foarte periculoase pentru om!

În vâltoarea zilelor de lucru, agendele încărcate pe care le avem fac ca treburile neterminate să se adune în cantități inexplicabile. Așa că, nu e de mirare dacă unii dintre noi se întorc acasă seara cu senzația că nu au reușit să facă nimic astăzi, chiar dacă au obosit de tot, iar acasă îi așteaptă o sumedenie de alte treburi…

Mulți dintre noi se înconjoară cu treburi neterminate, în loc de „misiuni îndeplinite”. Iar acestea, la rândul lor, reprezintă o problemă serioasă și un impediment în realizarea a ceea ce ne-am propus. În loc de a duce la bun sfârșit lucrurile, o mulțime de oameni au tendința de a acumula așa-numite cicluri neîncheiate sau, cum li se mai spune, „restanțe și datorii”. De aici, senzația de încordare, când omul se simte întins ca un arc, suferă schimbări bruște de dispoziție și uneori „mârâie” la cei dragi.

De obicei, ultimele 5 procente dintr-un lucru se execută mai greu decât cele 95 de procente anterioare (cauza acestui fapt n-o vom dezvălui deocamdată), iar oamenii tind să nu ducă lucrul până la capăt.
Treburile lăsate neterminate ne afectează timpul, atenția, energia și sănătatea – iată de unde apare și oboseala, privirea ștearsă, fața crispată și ridurile care își croiesc drum…

Încheierea unei sarcini implică ceva mai mult decât simpla terminare a procesului de lucru. Atunci când un lucru este încheiat, acesta e „împlinit”, „întregit”, „desăvârșit” (DEX), el există în deplină măsură.
În plus, atunci când o sarcină e dusă la bun sfârșit, o putem „arunca din cap” – respectiv, nu e nevoie să o păstrăm în memorie. Astfel, ne simțim împliniți, suntem gata să trecem la următorul lucru, suntem gata să creăm. În sfârșit, ne simțim bine!
Sfatul pe care îl dă specialistul american în management Ron Hubbard este „Faceți lucrul deodată! Una din cele mai bune metode de a reduce munca în jumătate este să nu o faci de două ori.”

Vi s-a întâmplat vreodată să vă apucați de ceva, să analizați și să lăsați pe mai târziu, iar apoi să vă întoarceți din nou la acel lucru? Asta înseamnă muncă dublă. Uitați-vă atent, poate există și în viața dumneavoastră această „boală” a muncii duble. Pentru că anume aceasta ne consumă o mulțime de timp și, respectiv, sănătate și tinerețe!
Faceți-vă o listă a treburilor neterminate, stabiliți o dată pentru finalizarea acestora și îndepliniți-le, una după alta. Lista scrisă vă va ajuta să le duceți la bun sfârșit și să nu vă abateți.

Orice lucru ați face, faceți-l conștiincios și până la capăt, ca să fiți pe deplin mulțumiți de el. Când veți proceda în acest mod de fiecare dată, consecvent, veți căpăta o deprindere și veți descoperi că, de fapt, încheierea treburilor devine mult mai ușoară și mai rapidă.
Terminând lucrul, veți avea parte de o enormă ușurare și mulțumire de sine, toată atenția acordată acelui lucru se va întoarce la dumneavoastră și veți simți un val de energie, viteza dumneavoastră de lucru crescând continuu: cu cât mai multe faci, cu atât mai multe poți să faci. Astfel, vă amplificați capacitatea de a crea, de a începe ceva nou.

Orice sfârșit este și un nou început. Reîmprospătați-vă viața și tinerețea, terminând treburile începute, iar ridurile vor deveni o amintire.

Distribuie articolul: