Tradițiile poporului nostru sunt foarte frumoase, chiar și când vine vorba de Paște. Însă nu putem ține piept luptei cu Occidentul care infiltrează în cutumele noastre tot felul de obiceiuri îndrăznețe și darnice. Astăzi aflăm de unde vine iepurașul de Paște și ce aduce el de obicei. Iepuraşul, simbol păgân la popoarele germanice

Iepuraşul de Paşte este un simbol pagân care apare mai ales la popoarele germanice şi care a precedat cea mai mare sărbătoare creştină, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În timpul primăverii, anotimpul renaşterii naturii – când plantele revin la viaţă într-o feerie de flori multicolore, când campurile înverzesc din nou, când animalele şi insectele procreează – popoarele păgâne ţineau diverse festivaluri, care lăudau fertilitatea şi care sărbătoreau această reîntoarcere rituală la viaţă. Saxonii aveau o zeitate feminină, numită Eastre sau Eostre, care patrona aceste festivaluri ale fertilităţii. Iepurii erau consideraţi sacri în cultul acestei zeiţe, aceste animale fiind notorii pentru rapiditatea cu care se înmulţeau.

 

Creştinii timpurii au adoptat simbolul iepuraşului pentru a-i convinge pe păgâni să se convertească la creştinism

Atunci când misionarii creştini au încercat să convertească aceste popoare păgâne la creştinism, nu au reuşit să le facă şi să renunţe la festivalurile fertilităţii şi pentru că acestea aveau loc cam în aceeaşi perioadă, le-au încorporat în sărbătoarea creştină a Paştelui. Astfel, Eastre (mai târziu, Easter) a devenit în timp una cu sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, iar iepuraşul, în loc să simbolizeze fertilitatea, s-a transformat în creatura inocentă şi pură care poate fi sacrificată, asemenea mielului. Pentru creştinii germanici convertiţi, atât iepuraşul cât şi mielul au devenit simboluri inocente ale Paştelui.

Ce ne aduce iepurașul de Paște

Iepuraşul, aşa cum îl ştim astăzi, este influenţat de tradiţiile germane ale anilor 1500 după Hristos, când copii credeau că un iepure magic, Oschter Haws, venea de Paşte şi lăsa un cuib cu ouă colorate copiilor cuminţi. Olandezii au dus mai departe acest obicei in America, de unde a fost în ultima sută de ani intens mediatizat. Francezii spun copiilor că aceste ouă colorate au venit împreună cu clopotele de la Vatican, ei fiind majoritar catolici, iar iepurașii se plimbă prin iarbă alături de ouă din ciocolată.

 

În tradiția poporului nostru Paștele este o sărbătoare în primul rând pură, curată. Și precum toate în casa și curtea nostră trebuie să fie curate și îngrijite, copiii, dar și cei maturi primesc în dar cu ocazia Paștelui haine și încălțăminte nouă. Fie că ni le aduce iepurașul, părinții sau rudele apropiate, darurile pascale diferă de la o familie la alta. Orice ar conține acestea, se zice că din cadou nu trebuie să lipsească ouăle roșii și pasca – simbolurile acestei sărbători creștine.

Dar voi, ce cadouri obişnuiţi să primiţi cu ocazia Paştelui? Vă place să fiţi pe post de iepuraş?

Un Paşte Fericit!
Sursa: Haios.ro 

Distribuie articolul: