Păsările Călătoare își continuă zborul, iar pe internet a fost publicat deja al doilea episod din seria de filmulețe realizare din diferite puncte ale lumii de către Zinaida Esepciuc, Irina Galbura, Nata Albot și Anastasia Condruc. Două dintre ele s-au întors în Republica Moldova, însă o altă jumătate se află în Europa de Vest. De ce a fos intitulat acest episod „Trandafir de Barcelona”, vei vedea mai jos.

Zinaida (Franța): „Dragi Păsări Călătoare, vă salut. Într-o oră merg să particip la un examen, dar nu mai susțin examene, doar le supraveghez. Timp de 2-3 ore, îi privesc foarte sever pe studenți, ca să nu trișeze. Deocamdată nu am prins pe nimeni trișând, dar să știți că studenții francezi copiază și ei la examene. Să nu-mi spuneți că moldovenii sunt unica națiune care copiază la examene, nu este adevărat. Indiferent de spațiul geografic, studenții găsesc întotdeauna niște metode de a se inspira. Nu pot spune că e o mare plăcere să supraveghez examenele, pentru că nu poți să citești ceva ori să stai pe Facebook de pe telefon. Vă doresc succese la examene, că de nu, vine Zina și vă supraveghează.”

Irina (Trușeni): „Dragi Păsări Călătoare, vreau să vă întreb: când ultima dată ați cules cireșe? Eu am cules ultima dată pe la 15 ani, când veneam foarte des la bunica, la Trușeni: satul cu cele mai multe cireșe. Aici, fiecare a 3-a gospodărie are câte o mică livadă de cireș. La sezon, se culeg și se exportă în Moscova. Foarte mult îmi place aici, m-am detașat de telefoane, facebook, email. M-am bronzat și am mâncat cireșe pe săturate. În Irlanda, atât de tare le doream! Ele se găsesc, dar nu au mirosul ăsta. Mi-am adus aminte de copilărie. Am văzut o șopârlă și am început să țip, de parcă am văzut un dinozaur. Vă fac cunoștință cu bunica mea, care are 80 de ani. Ea în fiecare dimineață se trezește la 6.00 și iese la muncă în câmp. Ea și acum poate să urce în vârful copacului și are un mesaj pentru politicieni: „Eu rog să ieșiți la muncă în câmp, pentru că tare-i bine. Eu mă scol la ora 6.00, muncesc și am o bucată de pâine.”

Nata (Cobusca Nouă): „Bună ziua, Păsări Călătoare, astăzi vă transmit o poveste dintr-un câmp de trandafiri, care se întinde pe o suprafață enorm de mare, la o depărtare de vreo 38 km de Chișinău, în satul Cobunsca Nouă, aici unde noi cu echipa pregătim să organizăm Festivalul Levănțicii și unde se află, acum, acest câmp de trandafiri. Am aflat un pic din istoria tristă a trandafirului. Lipsesc brațele de muncă în Moldova. Stăpânul acestui câmp așa mi-a și spus că lasă să moară pe câmp în fiecare an 70% din roada de trandafir, că nu avem oameni, că toți vor să fie manageri, se duc în străinătate și rămânem fără brațe de muncă. Pe la 4.00 dimineața, oamenii din sat vin încoace și, timp de vreo 8 ore, adună floarea trandafirului. Sunt plătiți cam cu 2,50 per kilogram. Floarea de trandafir care crește în Moldova este bună pentru ulei, lichior, siropuri, pentru dulceață și, pur și simplu, pentru uscare și baie. E foarte mare păcat că mulți oameni pleacă de la noi, pentru că zic că nu au ce munci aici.”

Anastasia (Spania): „Săptămâna asta particip la un eveniment absolut deosebit – un festival care nu e organizat de Nata Albot: Primavera Sound. În ultima zi de festival, toată lumea umblă ca niște zombie pe aici. Totul a fost minunat, doar că există o problemă: de fiecare dată există o serie de oameni care te enervează: oamenii de 3 ori mai înalți decât tine și de 2 ori mai lați, care se pun în fața ta; gacicile cu păr lung, care trebuie să danseze cu părul în toate părțile; oamenii care stau cu ochii în telefon și oamenii care filmează, mai ales cei care filmează tot concertul cu telefoanele lor.”

PĂSĂRI CĂLĂTOARE – Ep.2 – Trandafir de BarcelonaEPISODUL 2: TRANDAFIR DE BARCELONA, TE-AȘ IUBI, DAR… 🙂 —FIȚI ALĂTURI DE NOI: http://www.facebook.com/birdsofmoldovaSCRIEȚI-NE AICI: birdsofmoldova@gmail.com—Music: http://www.bensound.com

Posted by Păsări Călătoare on 8 Iunie 2015

Distribuie articolul: