Știm sigur că în perioada sarcinii e bine să evităm pantofii cu toc, cei care ne incomodează sau rod ori încălțămintea prea grea. În materialul de mai jos veți afla ce alte categorii de încălțăminte nu sunt recomandate femeilor însărcinate, dar și cum e bine să ne alegem pantofii sau cizmele potrivite acestei perioade.

Primele opțiuni ale gravidelor în materie de încălțăminte sunt papucii sau balerinii, pentru confortul pe care îl oferă. Totuși, trebuie să știi că un recent studiu a arătat că balerinii, șlapii și cizmele UGG nu sunt recomandate gravidelor! Încălțămintea unei gravide trebuie să fie, în primul rând:  

FĂRĂ TOC – cu talpă cât mai joasă sau cu tocuri mici și groase;

CU SUPORT pentru arcadă piciorului, astfel încât să fie comozi; aceste suporturi le poți adauga și tu separat, dar multe perechi de pantofi dispun de ele din fabricație;

DIN MATERIALE NATURALE, prin care piciorul să poată respira: piele naturală, pânză, dar în care să nu între apa;

MAI MARI – cu jumătate de număr mai mare, pentru că umflarea picioarelor este un simptom comun al sarcinii;

COMFORTABILI –  când probezi o pereche nici să nu simți că ești încălțată – să nu fie grele, să nu strângă piciorul sau să fie greu de pășit în ele. Dacă pantofii sunt închiși în vârf poartă șosete (te vei simți mai comod);

      ASA NU

Șlapii, balerinii, UGG-urile și tocurile – interzise în sarcină!

Studiile au evidențiat faptul că modelele de încălțăminte cu talpă absolut plată sunt extrem de nocive pentru femeile gravide, în ciuda faptului că există o predominantă a alegerii lor în sarcină. Gravidele consideră că șlapii sau balerinii sunt ideali pentru perioadă sarcinii pentru aparentul confort pe care îl oferă, dar în realitate aceste tipuri de încălțări au efecte nocive:

schimbă poziția corpului;

scurtează mușchii din zona gambei;

pun presiune pe spate și genunchi;

nu oferă suportul și confortul adecvate piciorului unei femei gravide;

provoacă leziuni la nivelul spatelui, genunchilor, gleznelor;

predispun la accidente: pierderea echilibrului și căzături.

Atunci când o femeie este gravidă, gradul de confort necesar este sporit de luarea în greutate și de schimbări ce apar la nivel hormonal, iar printre cele mai afectate sunt picioarele. Mai exact, mușchii și ligamentele se întind treptat și se înmoaie, putând apărea entorsele și deformările. Singurele opțiuni stabile și sigure care rămân la îndemână gravidelor sunt:

sport, bebelu.ro

Pantofii sport – opțiunea pe care o aleg majoritatea femeilor însărcinate. Ar trebui să ai cel puțin o pereche de pantofi sport în dotare, pentru că sunt extrem de utili și comozi și îi vei folosi mai ales când sarcina evoluează. Și să nu crezi că te vei plictisi, există o varietate de astfel de modele pe piață! Alege modelele clasice, mai înalte, care oferă o bună susținere a gleznei și evită tenișii joși.

Pantofii cu toc – Dacă o femeie gravidă vrea să opteze pentru o încălțăminte mai eleganță decât banalii pantofi sport, atunci specialiștii susțin că trebuie să respecte reguli stricte în alegerea ei: înălțimea tocului să fie mică (maxim 3 cm); fără tocuri cui, ci cât mai groase și stabile; să susțină bine piciorul și să fixeze glezna în mers (modele cu multe barete); talpă din material care să suporte bine șocurile.

Sursa: Copilul.ro

Distribuie articolul: