Scott Haltzman, profesor la Universitatea Brown din Statele Unite, a descris în cartea sa ,,€œSecretele unui bărbat fericit în casnicie”, câteva tipologii de neveste: Soția ,,asistenta”
Când soțul e răcit, ea îi face supă, îi da medicamente. În fiecare dimineață îi face pachetul pentru serviciu. Seara spăla vasele pentru că soțul este prea obosit să o mai ajute la ceva. Acest tip de femeie rezolvă toate problemele casei pentru a avea liniște.
Însă, făcând foarte multe pentru alții, nu fac nimic pentru ele, iar când ajung la epuizare, cad. Depresii, crize de isterie, stări de autocompătimire, sentimente negative sunt doar câteva din expresiile acumulărilor de frustrări când simți că faci te sacrifici prea mult pentru alții fără să primești nimic în schimb.

Soția ,,mamă”
Este genul de soție care are grijă de el că și o mamă: îi pregătește totul, inclusiv hainele cu care se va îmbrăca a două zi. Bărbaților le place să fie îngrijiți, au sentimentul că sunt iubiți, sunt mai puțin anxioși. Problema este că ei se obișnuiesc cu acest tratament, devin dependenți de el și cred că totul li se cuvine. Soția începe să își vadă soțul că pe celălalt copil al familiei, în timp ce soțului începe să i se pare că nu mai este respectat. Totuși, mama e mamă și soția e soție. N-ar trebui că instinctul matern să se reverse și asupra soțului pentru că pot apărea probleme în mariaj.

Soția ,,școlariță”

Este tipul de soție care nu este capabilă să facă nimic de una singură. Pentru orice este nevoie de ajutorul soțului. Toate deciziile se iau doar cu acordul soțului, îi cere sfatul și ghidarea pentru orice. Soția școlăriță vede în soț un tată gata să o ajute oricând. Deși bărbaților le place să fie tratați ca centrul universului, totuși, după câțiva ani poate fi destul de frustrant să aibă atâtea resposnabilități pe cap.

Soția ,,șefa

Este tipul de soție care face o lista cu îndatoriri pe care soțul trebuie să le îndeplinească. Acest gen de nevastă este foarte des întâlnit. Soția este la comandă în casă, în toate privințele. Totul se face așa cum ,,ordonă” soția. Deși mulți bărbați n-au nimic împotrivă, după câțiva ani îndep să-și piardă independența și se poate ajunge și la slăbirea relațiilor de cuplu.

Supernevasta

Supernevasta se ocupă de toate în casă, de la spălatul rufelor, la luatul copiilor de la școală. De cele mai multe ori, soții lor lucrează până târziu pentru a aduce un plus de bani în casă. Lipsă somnului este principală problemă cu care se confruntă supernevestele.

Soția centrată pe soț

Sunt soții care se văd că o extensie a soțului lor, se idnetifica cu ei și cu succesul lor, uitând de propria individualitate și de propriile idealuri. Nu este nimic greșit să te bucuri de realizările soțului, să-l susții și să-l încurajezi, însă nu uita de personalitatea ta.

Soția centrată pe copii

Un studiu realizat la Universitatea din Denver, timp de 8 ani, a relavat faptul că 90% dintre cupluri au experimentat o scădere a satisfacției maritale după apariția copiilor. Acest lucru a fost cauzat de transformarea femeii, dintr-o soție iubitoare, într-o mamă devotată. Nu este ceva greșit să fii o mamă iubitoare, însă nu trebuie uitat că în ecuația familiei este și soțul. Este adevărat că viață cu un copil, mai ales când e mic, poate fi foarte copleșitoare, însă și viață de cuplu este la fel de importantă și trebuie să-ți faci timp și pentru soț.

Sursa:sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul: