Se pare că cel mai potrivit cadou de sărbători sau la o aniversare pentru bebeluşii de sex masculin este o păpuşă, cel puţin asta sugerează o nouă cercetare care indică faptul că aceştia preferă păpuşile în defavoarea maşinuţelor. Oamenii de ştiinţă au explicat că au reuşit să determine preferinţele copiilor implicaţi în studiu în funcţie de cât de mult timp se uitau aceştia la fiecare obiect. Iată și alte preferințe ciudate…

După ce le-au arătat bebeluşilor în vârstă de patru şi cinci luni imagini cu obiecte, oameni şi păpuşi, cercetătorii australieni de la University of Western Sydney au ajuns la concluzia că băieţii preferă obiecte care au chipuri şi nu maşinile. Rezultatele au indicat faptul că, la fel ca fetele, băieţii erau mult mai predispuşi să se joace cu păpuşi decât cu maşini.

„Indiferent cât de surprinzător poate părea, deşi obişnuim să le luăm băieţilor maşini şi fetelor păpuşi, ştiinţa sugerează că, de fapt, băieţii preferă păpuşile”, a explicat cercetătoarea dr. Paola Escudero.

„Toată lumea adoră să cumpere păpuşi pentru fete şi maşinuţe pentru băieţi. Pur şi simplu asta facem. Această tendinţă a noastră este susţinută de cercetări anterioare care indică faptul că băieţii de trei ani preferă să se joace cu maşinuţe şi jucării de construcţii, în timp ce fetele preferă păpuşile”, a mai explicat ea.

Băieți si papusi

„Cu toate acestea, folosind o tehnologie care urmăreşte privirea persoanei, am descoperit că aceste preferinţe specifice genului nu sunt prezente la copiii de cinci luni, lucru care incă faptul că ele sunt rezultatul schimbărilor psihologice (precum nivelul hormonilor), a dezvoltării cognitive sau a presiunii sociale”, a adăugat dr. Escudero.

De asemenea, cercetătoarea susţine că noua cercetare asigură noi dovezi ştiinţifice care apără existenţa unei legături naturale între bebeluşii de sex masculin şi păpuşi. Cu toate acestea, autorii studiului recunosc faptul că este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege mai bine preferinţele în materie de jucării, în funcţie de sexul copilului.

„Este nevoie de mai multe cercetări pentru a umple golul dintre perioada cuprinsă între vârsta de cinci luni şi trei ani, cu scopul de a determina dacă interesul băieţilor pentru maşinuţe sau alte jucării stereotipale este determinat de factori naturali sau nenaturali”, a mai explicat cercetătoarea.

Sursa: Counsel&Heal

Distribuie articolul: