Anul acesta, Sărbătoarea Paștelui va fi marcată de majoritatea covârșitoare a locuitorilor Chișinăului, cu toate că mulți dintre ei planifică să aibă mai puține cheltuieli pentru masa de sărbătoare decât în trecut. Sondajul efectuat de compania iData arată ce buget au prevăzut locuitorii Capitalei pentru Ziua Paștelui, câți dintre ei au ținut Postul și ce bucate preferă să consume locuitorii cu ocazia sărbătorii.

MAI MULȚI CHIȘINĂUIENI SĂRBĂTORESC PAȘTELE

96,3% dintre persoanele interviavate în cadrul sondajului spun că sărbătoresc Paștele. Este cu 2% mai mult decât anul trecut. Diferența poate fi explicată inclusiv prin faptul că, de data această, la sondajul au participat persoanele din suburbiile Chișinăului, considerate a fi mai evlavioși.  Totodată, numărul persoanelor care spun că vor merge la biserică la Slujba de Înviere a crescut cu peste 6% în comparație cu anul trecut.

MAI MULTE PERSOANE AU ȚINUT POSTUL

55,9% dintre respondenți au spus că au ținut, timp de cel puțin o zi, postul de dinaintea Paștelui, cu circa 13% mai mult în comparație cu cei intervievați în 2017. Cu toate acestea, numărul celora care au ținut postul timp de mai mult de o săptămână a scăzut.

SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI, UN PRILEJ BUN PENTRU REUNIUNEA CU FAMILIA

Tot mai mulți louitori ai Capitalei spun că, pentru ei, Paștele înseamnă, în primul rând, reuniunea cu cei dragi. În cazul celor intervievați la Aeroportul Internațioanal Chișinău, numărul persoanelor care consideră așa este unul foarte mare. Totodată, aproape o pătrime dintre respondenți au spus că, în cazul lor, la masa de Paște se vor aduna mai mult de cinci persoane.

COZONACI ȘI OUĂ, PRODUSE INDISPENSABILE PE MASĂ DE PAȘTI

Mai mulți locuitori ai Chișinăului nu-și pot imagina o masă de Paște fără ouă vopsite, cozonaci sau Pasca tradițională. Alte bucate importante pentru chișinăuieni sunt salate și carnea, în special, carnea de miel. Bucatele tradiționale moldovenești, cum ar fi plăcintele și mămăliga, nu intră în top-ul preferințelor chișinăuienilor de Ziua Paștelui.

CItește și: Maxim Melinti, despre sfințierea bucatelor de Paște: „Nu trebuie să târâm cu noi roaba de la supermarket să arătăm cât de bogați suntem”

SURSA: AGORA.md

Distribuie articolul: