Cardiacii au cel mai mult de suferit de pe urma schimbării orei. Pe lângă oboseală și perturbarea ritmului biologic, cercetătorii au descoperit că, în zilele imediate după schimbarea orei crește incidența infarctului miocardic. Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia. Riscul de infarct a crescut, spun specialiștii suedezi, cu 5-10%, timp de trei zile după trecerea la ora de vară. Mai afectate sunt, arată statisticile, femeile, decât bărbații, dar și persoanele cu vârste sub 65 de ani, față de cei mai vârstnici, care se pare că trec mai ușor la ora de vară.

De vină este oboseala: crește activitatea simpatică și nivelul citokinelor proinflamatorii, cu atât mai mult cu cât luni începe o nouă săptămână de activitate, cu mai puțin somn decât în week-end.

 

Cel mai probabil, însă, vom simți o ușoară somnolență și o scădere a productivității.

Se trece la ora de vară: Duminică vom domi mai puțin cu o oră, dar și la începutul săptămânii viitoare vom resimți, probabil, efectele schimbării orei. Unele efecte pot fi chiar periculoase. Luni, 1 aprilie, ora 2 devine ora 3 (alte suse: ora 3 va deveni 4). 

sursa

Distribuie articolul: