Să recunoaștem: mulți bărbați încă mai sunt imuni la noțiunea de feminism, care nu înseamnă nimic altceva decât „o mișcare socială care susține egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate”. Pentru cei care se sperie de o astfel de stare a lucrurilor, pentru cei care încă nu manifestă respect față de femei și drepturile acestora, revista Cosmopolitan a colectat părerile a 10 bărbați notorii, recunoscuți prin respect și atitudine pozitivă față de egalitatea gender. 

Actorul Ryan Gosling: „Trebuie să tragem la răspundere industria cinematografică, care încă mai este un produs al societății patriarhale și controlează în permanență imaginea femeii care apare pe ecrane. Sistemul ratingurilor oferite de MPAA (Motion Picture Association of America) consideră drept normale scenele care conțin violență sexuală împotriva femeilor, chiar și în filmele de divertisment. Este un exemplu elocvent de dispreț față de femei și de control al femeilor care de asemenea vor să se exprime în sex.”

Prințul Harry: „Atunci când femeile obțin drepturi, ele îmbunătățesc viața tuturor celor care le înconjoară: a familiei, societății, țării. Noi, bărbații, suntem nevoiți să contribuim la egalitatea genurilor. Un bărbat adevărat manifestă un comportament respectuos față de demnitatea femeii, necesitățile și drepturile sale.”

Actorul Mark Ruffalo. „Când am auzit povestea despre cum mama a făcut un avort ilegal, am rămas uluit de poziția societății față de femei, în acele vremuri. Atunci, femeile erau considerate drept oameni de calitatea a II-a, insuficient de inteligente sau responsabile pentru a lua decizii importante. Mama a trăit într-o Americă nici bună, nici liberă, nici egală pentru toți. Acele vremuri au meritat a fi lăsate în urmă. Femeia poate și trebuie să-și conducă singură viața.”

Actorul Daniel Craig: „Două treimi din toate muncile din lume sunt executate de către femei, care obțin, de altfel, doar 10% din profituri. Cu toate acestea, încă mai sunteți siguri că există o egalitate între sexe? Atâta timp cât răspunsul e DA, nu trebuie să ne oprim din luptă și din a ne pune această întrebare!”

Actorul Ashton Kutcher: „Să luăm drept exemplu orgasmul masculin, care este un element al sistemului reproductiv. Este un proces studiat, dar despre care nu se vorbește. Orgasmul feminin este un subiect în general neatins de sistemul educațional. Multe femei nu-și înțeleg sexualitatea și nu se pot realiza din acest punct de vedere. Le putem ajuta prin divertisment, creînd flme despre filosofia sexuală a femeii care să stimuleze fiecre femeie. Îi putem învăța pe adolescenți să înțeleagă corect acest domeniu și să nu mai tacă. Cultura de masă, cu siguranță, e capabilă să-l educe pe spectator la fel de bine cum o face sistemul educațional.”

Actorul și modelul Ian Somerhalder: „Multe femei trăiesc cu frica violenței domestice, iar noi, nu știu de ce, uităm de acest lucru și vorbim în continuare despre egalitatea dintre sexe. Sarcina bărbaților este să trasmită fără oprire gândul că ei nu provoacă durere și nu maltratează femeile.”

Actorul Joseph Gordon-Levitt: „Mama întotdeauna ne sublinia, mie și fratelui, că actualmente, cultura percepe femeile ca pe niște obiecte. Atunci când priveam un meci de baschet, iar pe teren au apărut dansatoarele cheerleaders, mama ne arăta că bărbați au învățat să fie glorioși, în timp ce femeilor le este de ajuns să fie atrăgătoare. Eu și fratele meu observam dovezile acestui fapt în permanență, de aceea am început să percepem altfel realitatea. Da, eu sunt feminist! Absolut. E important să nu ne oprim la rolurile pe care ni le impune societatea și să nu le jucă. Atât bărbații, cât și femeile, pot deveni oricine își doresc!”

Cântărețul John Legend: „Toți bărbații trebuie să fie feminiști. O lume în care bărbații au grijă de drepturile femeilor este o lume demnă, o lume bună.”

Actorul și producătorul Jon Hamm: „În anii 60′, bărbații comandau, iar femeile se supuneau, de aceea, cel mai bun loc al femeii era acasă, lângă copii. Chiar dacă femeia a obținut un loc la birou, era considerată un om de nivel inferor bărbatului și trebuia să i se supună în continuare. Mulți se uită cu nostalgie la trecut, dar mai poartă încă un voal pe față. Au fost cu adevărat vremuri dificile pentru fiecare om care nu era de rasă europeană, care nu era bogat sau influent.”

Actorul canadian Jay Baruchel: „Sunt foarte iritat de felul în care sunt concepute personajele feminine în filmele de comedie. Aici, femeile sunt caracterizate doar de imagine exterioară. Este o minciună care mă supără. Mulți oameni puternici și demni, din câți cunosc, sunt femei. Și în calitate de spectator vreau să văd personaje vii și reale, nu eroine din hârtie. Eu îmi creez propria imagine a femeii – o imagine a femeii puternice și egale bărbatului. Pentru mine nu există nimic mai atrăgător decât o fată puternică și încrezătoare. Nu văd un motiv pentru care aș lua în derâdere femeile puternice.”

Foto: imabeautygeek.comabcnews.go.com, Alex Welch, empireonline.comtwissblog.com1hdwallpapers.com,  shalomlife.comblogs.indiewire.comthefilmstage.com, bloody-disgusting.com

Distribuie articolul: