Deja de peste 80 de ani, finlandezele care ajung să devină mămici, primesc din partea autorităților o cutie cu articolele minim necesare pentru îngrijirea nou-născuților. Cum a pornit această frumoasă tradiție care există până azi, dar și ce conține, de obicei, această cardboard box, atât de folositoare pentru mame și copii, vă spunem mai jos.

foto: britt-csw58.blogspot.com

foto: britt-csw58.blogspot.com

Potrivit BBC, cutia pe care o primesc femeile însărcinate, conține obiecte de primă necesitate în îngrijirea copiilor nou-născuți.

Aici se includ body-uri, scutece, jucării, un sac de dormit, produse de baie pentru copii, lenjerie de pat, o mică saltea ș.a. iar însăși cutia poate servi drept pătuț pentru primele zile din viața copiilor. Nu în zadar Finlada se laudă cu una din cele mai mici rate ale mortalității infantile din lume.

Tradiția datează îmediat după 1930 și este orientată spre a oferi ajutor tuturor copiilor din Finlanda, care trebuie să-și înceapă viața în condiții demne. Pe de altă parte, înțelegem că Guvernul finlandez are grijă de bunăstarea cetățenilor săi încă din primele lor zile de viață. Pachetul pentru maternitate este un cadou din partea Guvernului și este disponibil pentru toate mămicile însărcinate.

Finlanda anilor ’30 era o țară săracă, mortalitatea infantilă a căreia era extrem de ridicată. Rata a scăzut, însă, brusc în următoarele decenii. În ’68, a apărut primul combinezon, iar un an mai târziu a fost prezentat primul scutec de unică folosință. Prin anii ’70, numărul de confecții, în țară, a crescut, iar cutiile pentru maternitate au devenit mai consistente, incluzându-se mai multe articole stretch. Tot în timp, cutia s-a completat cu cărțulii ce conțin ilustrate. În 2006, în cutie s-a introdus și sticluța, pentru a încuraja mamele să alăpteze.

În 2013, conținutul cutiuței s-a schimbat. O astfel de cutie pentru maternitate conținea cel puțin: o saltea, o plapumă, un mic sac de dormit, o căciuliță, mănuși cu un deget și papucei, costum cu capișon și salopetă tricotată, șosete, body-uri, jambiere unisex, prosop de baie cu capion, foarfece de unghii, perie pentru solzi, periuță de dinți, termomentru pentru baie, cremă pentru schimbarea scutecelor, carte cu imagini, jucării pentru dentiție, sutiene și prezervative.

Acum, majoritatea hăinuțelor pe care le primesc nou-născuții finlandezi din partea conducerii, sunt unisex și posedă culori neutre.

foto: viralforest.com

foto: viralforest.com

Savanții finlandezi încurajează părinții să nu lase copiii să doarmă în același pat cu ei, ci  să-l lase pe bebeluș să doarmă separat.

Distribuie articolul: