Rutina zilnică ne oboseşte şi ajungem în momentul în care simţim că cedăm. Atunci, bem acele “băuturi energizante” care ne dau putere şi ne readuc la viaţă. Te ajută atunci când te simţi epuizat, dar câţi dintre noi se gândesc la efectele nocive pe care le pot avea ingredientele acestor băuturi asupra sănătăţii noastre? Pentru a înţelege mai bine riscurile la care ne supunem atunci când consumăm astfel de băuturi, iată câteva informaţii utile privind ingredientele şi posibilele efecte negative ale acestora.

 

Cafeina: puternic stimulant al sistemului nervos central.

Efecte adverse: nervozitate, anxietate, insomnie, tahicardie, palpitaţii, paralizie, halucinatii, etc.
(Aceste băuturi energizante conţin de trei ori cantitatea de cafeină găsită în băuturile carbogazoase, iar băuturile energizante de tip “shots” conţin de cinci ori mai multă cafeină).

Taurina: un aminoacid aflat în sistemul nervos central. Găsit în mod iniţial în bila de la tauri, acest aminoacid este produs în mod sintetic la scară industrială, chiar dacă el se găseşte în mod natural în corpul uman.

Efecte adverse : hipertensiune, atac de cord, atac cerebral, moarte.

Guarana: o plantă care conţine cantităţi mari de cafeină.

Efecte adverse: agitaţie, insomnie, creşterea bătăilor inimii, hipertensiune, tremur, dureri de cap, etc. Guarana conţine de 3 ori mai multă cafeină, decât cafeaua. Iar cum producătorii nu sunt obligaţi să treacă cantităţile pe etichetă, fiecare porţie de băuturi energizante poate cuprinde cantităţi extreme.

L-Carnitina: aminoacid.

Efecte adverse: ameţeală/vomă, atac cerebral, durere abdominală etc.

Ginseng: plantă medicinală, est asiatică

Efecte adverse: dureri de cap, hipertensiune, insomnie, iritabilitate.

Yohimbine: Supliment pe bază de plante

Efecte adverse: hipertensiune, tahicardie, moarte.

Megadoză de vitamina B: 2,000 % vitamina B6 şi 8,333% vitamina B12. Deşi aceste vitamine sunt hidrosolubile, un consum mărit de apă apare ca şi rezultat.

Zahăr: toxic pentru corpurile noastre, produce efecte şi comportamente de dependenţă, similare cu alcoolul. Fructoza este asemănătoare cu o singură substanţă: alcoolul.

Acum, să ne gândim că luam toate aceste substanţe şi le adăugăm diverşi conservanti şi arome artificiale, care sunt toxice pentru corp şi nenaturale, apoi le turnăm în cutii de aluminiu, le ţinem acolo câteva luni, poate câţiva ani şi apoi le bem, ca pe nişte adevărate poţiuni miraculoase. Rezultatul nu poate fi decât unul singur: moartea. Dar cum el nu este unul imediat, continuăm să ne ucidem câte un pic în fiecare zi.

Voi consumaţi băuturi energizante?

Sursa: viataverdeviu.ro

Distribuie articolul: