Se știe că cele mai de preț produse pentru decorarea ouălor de Paști sunt ingredientele naturale și nu prafurile, gelurile sau stickerele din comerț. Vedeți, mai jos, o listă cu produse naturale, care te pot scuti de coloranți artificiali și de ouă periculoase pentru masa pascală.

Pentru vopsirea ouălor în condiții de casă, primul pas pe care trebuie să-l faci este să le speli bine cu o soluție formată din apă cu bicarbonat de sodiu. După spălare, ouăle vor fi șterse cu un tampon muiat în oțet alimentar, ca să absoarbă mai bine colorantul natural. Se poate întâmpla ca ouăle să crape în timpul fierberii. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să le scoți din frigier cu o oră înainte să le pui la fiert. Apropo, trebuie să le pui la fiert într-un castron cu apă rece și nicidecum fierbinte. După ce ouăle vor fi vopsite și se vor usca, le poți șterge cu un tampon muiat în ulei.

1. Coaja de ceapă. Este unul din cele mai populare ingrediente naturale, folosite pentru vopsirea ouălor de Paști. Cu cât mai mult timp vei ține ouăle în apa vopsită, cu atât mai intensă va fi culoarea acestora. Apropo, poți experimenta cu cojile: fie alegi ceapa obișnuită, care conferă o culoare maro-roșiatică ouălor; fie alegi ceapa roșie, care conferă o altă nuanță: roz-violet.

2. Curcuma sau șofranul indian. Este un condiment natural, care poate conferi ouălor o culoare galben-aurie. 20 de grame de praf galben vor fi de ajuns pentru un litru de apă. Ouăle se vor fierbe într-o astfel de soluție timp de circa 10 minute. Ouăle gata fierte pot fi vopsite într-o soluție fierbinte de apă cu 3 linguri de condiment natural.

3. Sfecla roșie. Pentru a obține ouă de Paști de culaore roz, este de ajuns să le lași pentru puțin timp în suc de sfeclă. Pentru o culoare mai intensă, ouăle pot fi fierte, în prealabil, în același cstron cu sfecla și lăsate să se îmbibe cu pigmenți preț de câteva ore.

4. Ceaiul negru. Este de ajuns să prepari un ceai foarte tare și să fierbi ouăle într-o astfel de licoare. Vei obține ouă vopsite într-o nuanță de brun.

5. Varza roșie. Este de ajuns să mărunțești două cioturi sau câteva frunze de varză roșie, să le adaugi într-un litru de apă și să torni deasupra și 5 linguri de oțet alb, de masă. Vasul nu se pune la fiert, ci se lasă să stea peste noapte. A doua zi, ouăle gata fierte vor fi lăsate să se îmbibe în soluția dată pentru câteva ore.

6. Sucul de struguri. Poți alege un soi de struguri de culoare închisă, din care să storci sucul. Mai simplu este să cumperi sucul din magazin. Lăsă ouăle în sucul diluat cu apă clocotită pentru câteva ore. Vei obține o nuanță închisă de violet sau bleumarin.  O alternativă pentru sucul de struguri ar fi vinul roșu.

7. Cafeaua. Le va conferi ouălor o coajă de culoarea ciocolatei. Într-un castron cu cafea tare (1 linguriță de cafea pentru fiecare ou) se va turna un pic de apă clocotită. Vasul se va lăsa la foc mic, pentru un minut. Ouăle fierte se vor lăsa în soluția gata fiartă pentru 4-5 ore.

8. Urzica! Te poate ajuta să obții ouă colorate într-o nuanță de verde. Cu cât mai mult timp vei fierbe ouăle în apa cu urzici, cu atât mai intensă va fi culoarea acestora.

Foto, Sursa: LIWLI

Distribuie articolul: