Actorii au ‘puncte comune’ cu schizofrenicii și cu persoanele care suferă de tulburări bipolare, este concluzia unei cercetări britanice. Din studiul lor mai aflăm cum de reușesc actorii să ne distreze și care este de fapt secretul lor.

Pentru profesorul Gordon Claridge, de la Universitatea din Oxford, actorii au persoanlități foarte apropiate de cele ale persoanelor cu tulburări psihotice, anunța Top Sante. “Elementele creatoare necesare pentru a fi actor și pentru a face umor sunt foarte asemănătoare de cele care caracterizeză semnătura cognitivă a persoanelor care suferă de schizofrenie sau de tulburări bipolare”, explică prof. Gordon Claridge în „Jurnalul de psihiatrie”.

Pentru a ajunge la această concluzie și pentru a arăta că actorii prezintă o „formă sănătoasă” de psihoză, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au studiat 523 de actori (404 bărbați și 119 femei) din Marea Britanie, din SUA și din Australia. Lor li s-a cerut să completeze chestionare menite să aprecieze caracteristicile psihotice prezente la persoanele sănătoase.

Au fost analizate în special patru aspecte: preferința pentru experiențe neobișnuite (telepatie sau credința în evenimente paranormale), dezorganizarea cognitivă (distragerea, dificultatea de concentrare), caracterul introvertit și comportamentul impulsiv.

Aceste chestionare au fost completate și de persoane care nu au meserii care implică actul creator. Analizând rezultatele, specialiștii au observat că actorii au note mai mari la toate cele patru tipuri de personalitate psihotică.

Potrivit pr. Gordon Claridge, tocmai această formă de persoanlitate psihotică le permite actorilor să aibă elementele creatoare necesare pentru “a ieși din țipare”, de a-și formă idei noi, originale și amuzante. “Această structură a personalității ieșită din comun poate explică abilitatea actorilor de a ne distra”, explică specialistul.

Sursa: topsante.com

Distribuie articolul: