Litoralul turcesc este la mare căutare, au pornit şi primele chartere… Tocmai de asta vreau să vă scriu impresii dintr-o excursie pe care am rezervat-o în Turcia. Este vorba de vizitarea Ciprului de Nord şi al oraşului fantomă Varosha. Sper ca micile mele însemnări să vă fie utile.

Am aterizat la aeroportul Ercan, de unde ne-a luat ghidul local şi excursia a început cu biserica lui Sf.Barnabas, unul din propăvăduitorii religiei creștine în Asia Mică, un loc foarte căutat de pelerini.

Famagusta

Următoarea destinație a fost orașul Famagusta (Gazimagusa), un muzeu în aer liber, cu arhitectură venețiană și cu stradele înguste, unde poți servi o cafea sau un ceai. Cea mai importantă atracție turistică este fosta Catedrală sf.Nicolai acum moscheea Lala Mustafa Pasha.

Kyrenia

Tot în Famagusta, traseul “te duce” spre o zonă tampon și anume în orașul fantomă Varosha, din 1974 când insula a fost invadată de turci, nu s-a mai făcut nicio mișcare. Vă dați seama, clădiri înalte de 10-15 etaje, pe malul mării cu magazine și cazinouri și fara niciun om. E pustiu acolo, nu intră nimeni din 1974, doar forțele pacificatoare.

Kyrenia

Am încercat să facem ceva poze, dar e strict interzis . În schimb plajele sunt considerate printre cele mai frumoase plaje naturale din lume. Apa lină, plaje intinse cu nisip fin ca pudra.
În zonă sunt puțini turiști, în mare parte doar britanici, cred că este cel mai enigmatic loc văzut de mine până acum. Spuneam că nu ne-au permis să facem poze în Varosha, vedeţi AICI mai multe detalii.

Varosha

Apoi am luat-o spre un alt oraș Kirenya. Kyrenia are o istorie veche, un oraș antic, populat de greci, apoi distrus de arabi, ocupat de venețieni….deja în sec. XX de englezi și 1974 ocuparea turcă. Tocmai de asta orașul păstrează din toate acestea cîte ceva unic, clădiri elegante venețiene, fortificații grecești.

Muzeu

Cel mai important punct turistic în Kyrenia este Cetatea. Aici este expusă o corabie găsită în Marea Mediterană, care datează de prin anul 100 î.d.H. Din corabie s-au recuperat uleiuri și boabe de cafea, semințe.

Muzeu Kyrenia

Fiind în Kyrenia, relaxați-vă, plimbați-vă pe mare cu vaporașul, plimbați-vă pe chei.
Mai departe ghidul ne-a dus prin Lefkosa, adică Nicosia (orașul este împărțit în două), o parte cunoscută ca Lefkosa–capitala Ciprului de Nord și cealaltă parte cunoscută ca Nicosia, capitala Ciprului- țară membră Uniunea Europeană. Cam asta a fost excursia de o zi în Ciprul de Nord, zic eu, a meritat oboseala şi banii.

Viorica Tarlapan-Ataman

travelblog.md

Distribuie articolul: