Alegerea să fim responsabili cu mediul nu ne costă nimic, dar ne răsplătește cu mai multă sănătate pentru mediul ambiant. Sute de animale mor anual pe mapamond, iar în stomacul lor sunt detectate sticle de plastic, mănuși de cauciuc sau alte obiecte care se descompun foarte greu. Râurile și lacurile sunt poluate cu ambalaje de tot felul, iar efortul pentru strângerea lor este cu mult mai mare decât responsabilitatea de a nu le arunca. Iată doar câteva exemple:

Lilia Ojovan, prezentatoare TV, are o comunitate foarte mare de urmăritori pe rețelele sociale. De ceva timp, Lilu a adoptat mai multe campanii care țin inclusiv de modul ei de viață și prin care promovează produsele eco, consumul conștient și reciclarea (Hainelor, ambalajelor, altor obiecte din casă).

„Am renunțat la paiele de plastic și le folosesc pe cele din grâu, am renunțat la pungile din plastic și îmi iau pachete pentru cântar de acasă atunci când merg la magazin. Încurajez folosirea paharelor comestibile, mai ales copiilor le plac foarte mult. Pentru a nu mai polua atât de mult atmosfera, îndemn femeile să folosească pentru igiena personală cupele menstruale – este o invenție care salvează planeta de foarte multe deșeuri nereciclabile. Folosesc sacii de gunoi compostabili și biodegradabili. Fără rușine vă declar: eu spăl pachetele de plastic după ce le-am folosit, așa cum făceau bunicile noastre când nu prea se găseau pachete din plastic. Vă îndemn și pe voi să reduceți din ceea ce folosiți în exces, să reutilizați, să reciclați și să fiți conștienți de gunoiul imens pe care omul îl crează după sine”, ne-a spus Lilu.

Elena Grădinaru are o echipă de animatori și, pe lângă petreceri de familie și evenimente private, echipa ei montează și spectacole muzicale interactive pentru copii. În activitățile sale implică multe resurse, iar multe dintre ele sunt reutilizabile. Iată cum folosește în activitatea sa capacele de la PET-uri și ce face cu hârtiile de birou care devin maculatură.

„Eu acasă (și la birou încerc) sortez gunoiul. Maculatura din oficiu o dăm la confetti – e mare salvare și o imensă bucurie „pe capul copiilor” atunci când efectiv ninge cu diferite culori și forme. Toată echipa noastră strânge capacele de la sticle de plastic și facem cu ele activități cu copiii – avem vreo 500 capace colorate și le folosim la diverse jocuri de logică, motricitate sau educative. Da, am un an de când fac Sortare și reciclară, pe cât ne este cu putință ți îmi pare cea mai responsabilă chestie pe care o poți practica în fiecare zi, fără mare efort”, ne-a declarat Elena Grădinaru.

Nata Levițchi este managerul proiectului „Mămica Alăptează” și mama unui băiețel de 4 ani. Este tot mai conștientă de poluarea imensă pe care o face umanitatea, iar aceste lucruri le educă și fiului ei. Cel mai important e că Mihăiță urmează deja exemplul părinților, știe bine care dintre pungi și la ce culoare de tomberon le pune, iar când se joacă în curtea blocului e foarte atent la deșeurile pe care le vede la locul de joacă pentru copii. Deoarece exemplul părinților este cel mai puternic exemplu.

„În primul rând am început să reducem consumul, mergem la magazin cu torbițele sau rucsacul, apa o turnăm din filtru într-o sticlă reutilizabilă, iar dacă am de cumpărat ceva de la cantină sau bufet vin cu containerul sau borcănașul de acasă.
Am început acum jumătate de an să sortăm plasticul, hârtia și sticla, ducându-le la tomberoane marcate corespunzător, iar din această lună mi-am propus să colectez și plasticul de tip 3 și 5, care nu se reciclează la noi în țară, dar este colectat lunar de un grup de voluntari în ecologie. Nu ne e jenă să luăm haine purtate, inclusiv de la Second-hand, și noi, la rândul nostru, le dăruim pe cele aflate în stare bună mai departe, la prieteni sau copii din familii mai nevoiașe. Discutăm mult cu copilul cu privire la situația ecologică. El știe care produse și la care tomberon trebuie aruncate, iar atunci când mergem prin ogradă să ducem gunoiul, mai strânge și sticlele sau hârtiile care îi nimeresc în drum”.

Reducem poluarea și demonstrăm atitudine 

De când a ajuns pe piața din Republica Moldova, Kaufland a anunțat: cine reciclează ambalajele, primește bonuri de discount la cumpărături. Prin intermediul acestui program de reciclare, Kaufland Moldova contribuie la demersurile de reducere a poluării și încurajează clienții săi să adopte o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător. Aparatele de reciclat TOMBRA sunt instalate în parcările celor două magazine Kaufland deschise la Chișinău: în sectorul Botanica, pe strada Decebal 99/2 și în sectorul Ciocana, pe strada Mircea cel Bătrân 25/1.

Le vei recunoaște după aspect, iar ele sunt utilizabile absolut independent. Aparatele acceptă trei tipuri de ambalaje: recipiente din plastic (PET-uri) – cu volum de până la 3 litri, sticle şi doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru). Containerele sunt complet tehnologizate cu o capacitate de procesare a ambalajelor de până la 60 de recipiente pe minut.

Cum ești răsplătit pentru reciclare?

Ambalajele, fie de aluminiu, sticlă sau plastic, pot fi introduse aleatoriu în container, iar TOMBRA va identifica singur tipul de ambalaj și îl va sorta și direcționa spre coșul corespunzător fiecărui tip de material. Aparatele sunt dotate cu senzori de măsurare a gradului de umplere, senzori de mișcare, camere de supraveghere și linie de sortare. După ce se introduc cele 5 recipiente, aparatul eliberează automat voucherul. Este un tichet cu reducere pentru produsele din promoțiile anunțate de magazinul Kaufland.

Câteva reguli, atunci când te apropii la aparat cu recipientele:  

  • Recipientele introduse trebuie să fie cât mai curate și nedeteriorate, în caz contrar nu sunt acceptate de aparat;
  • Recipientele trebuie să fie golite de conținut;
  • Aparatul eliberează un voucher de reducere numai pentru 5 recipiente depuse;
  • Poți depune orice combinație din cele trei tipuri de materiale acceptate – PET, sticlă sau aluminiu.

Unde merg mai departe ambalajele?

Aparatele TOMBRA sunt unice în țara noastră și fac parte din angajamentul Kaufland pentru un mediu mai sănătos. Fiecare magazin Kaufland deschis în continuare va fi dotat cu un asemenea container pentru reciclare. Ulterior, ambalajele colectate merg la companiile de reciclare, corespunzător materialelor. Nu contează unde ați cumpărat produsul, reciclarea ambalajului nu depinde de proveniența lui. La fel, la intrarea în magazinul Kaufland, aveți instalate boxe de colectare a deșeurilor electronice mici, cum ar fi bateriile, dar și alte tipuri de deșeuri, sortate instant prin culorile corespunzătoare. La Kaufland Moldova să reciclezi e mai ușor decât crezi!

P