Chiar dacă au apărut de curând în Moldova, cărțile de corolat pentru maturi sunt din ce în ce mai apreciate. Pe lângă faptul că au o mulțime de beneficii, acestea reprezintă și o activitate distractivă. A înțeles-o și Maria-Mădălina Leucă, o fană a cărților de colorat. Noi am ținut să aflăm și sfatul psihologului în acest sens și iată ce am descoperit.

Mai nou, un remediu efectiv împotriva stresului au devenit cărțile de colorat. Nu oricare, însă ci acele pentru maturi, care de altfel sunt folosite și de copii. Cristina Tanas, psiholog la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău vine să vă explice de ce este bine să aveți în casă o carte de colorat, indiferent de vârstă, ocupație sau preferințe.

Cărțile de colorat antistres nu sunt o invenție recentă. Ele își au originea încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Bineînțeles că atunci, acestea aveau alte imagini, care pe parcurs au fost modernizate și adaptate la viața cotidiană. Astăzi, ele fac parte din terapia emoțională sau cea de diminuare a stresului, fiind un exercițiu ce poate fi realizat de către orice persoană. Este nevoie doar de locul și timpul potrivit.”

image-19-09-16-13-52-8
„Aceste cărți au un efect mai mult decât benefic asupra stresului. Utilizarea lor scade tensiunea internă, reduce emoțiile negative. Ba mai mult, în timpul acestei activități se declanșează și alte procese psihice precum imaginația sau creativitatea. Totodată, cărțile de acest gen detașează, pe moment, omul din starea intensă de stres, într-o lume a propriului eu, a propriilor gânduri și idei, acolo unde nimeni nu vine cu restricții. Totuși, ele nu tratează stresul.
Cărțile pot fi utilizate atât de maturi cât și de copii. Ultimii, însă trebuie să o facă într-un regim mai moderat. Pentru cei mici, este nevoie ca imaginile să fie mai simpliste.

imageedit_18_5157214753

Deși are doar 12 ani, Maria-Mădălina adoră să-și petreacă timpul liber în fața cărților de colorat. Este o fire energică, iar această activitate îi oferă doza de relaxare de care are nevoie în fiecare zi.

„De cum au apărut pe piața din Moldova, m-am și îndrăgostit de ele. Am câteva acasă. Prefarata mea este, însă „Pădurea fermecată”. Atunci când am văzut-o pentru prima dată, am spus „Da, o vreau!”. Nu este acea banală cărțulie pentru copii, ci una de-a dreptul atractivă. Știu că e destinată maturilor, dar eu o recomand și celor de vârsta mea. Pentru că este destul de voluminoasă, poate fi utilizată și alături de prieteni: multe creioane, o carte de acest tip și o muzică bună sunt ingredientele principale pentru a petrece frumos o zi de weekend”, ne-a spus Mădălina.

„Știu că pentru a o vedea toată în culori, am foarte mult de muncit, dar atunci când se va întâmpla acest lucru, cred că voi fi cea mai mândră!”

Foto: arhivă personală