Câțiva profesori din Spania au început să poarte fuste la școală, pentru a arăta că susțin o mișcare declanșată în urmă cu un an, după ce un elev a fost dat afară din școală pentru că a mers la lecții în fustă. Mișcarea profesorilor se numește #laropanotienegenero (hainele nu au gen). 

De asemenea, Manuel Ortega, în vârstă de 37 de ani, și Borja Velazquez, în vârstă de 36 de ani, sunt doi dintre profesorii care și-au abandonat pantalonii pentru îmbrăcămintea tipic feminină, după ce unul dintre elevii lor a fost agresat la un curs, luna trecută. Băiatul a fost batjocorit pentru că purta un tricou anime la școala primară Virgen de Sacedon din Valladolid.

El a fost numit homosexual, fiind silit să schimbe tricoul.

Ortega s-a declarat îngrozit de acest incident, astfel că, de la începutul lunii mai poartă o fustă la curs, împreună cu colegul Velazquez, pentru a „promova toleranța”.

El a scris pe Twitter: „O școală care educă cu respect, diversitate, co-educare și toleranță. Îmbracă-te cum vrei! Ne alăturăm campaniei #clotheshavenogender.”

Bărbații au declarat pentru El Pais că decizia lor de a purta fuste nu a fost doar ca să ajungă virali pe rețelele sociale.

Mișcarea a început pe 27 octombrie, anul trecut, când un elev pe nume Mikel Gomez a fost expulzat și a fost trimis la psihologi pentru că a purtat o fustă la o școală din Bilbao, Țara Bascilor.

De atunci, 4 noiembrie a devenit „purtați o fustă până la ziua școlii”, iar sute de elevi și profesori s-au alăturat mișcării, pentru a-și manifesta solidaritatea.

Profesorul Jose Piñas a decis să înceapă să poarte o fustă la curs anul trecut: „Acum 20 de ani am suferit persecuții și insulte pentru orientarea mea sexuală în institutul unde sunt acum profesor … mulți profesori, au privit în altă parte. Vreau să mă alătur cauzei elevului Mikel, care a fost expulzat și trimis la psiholog pentru că a mers la curs cu o fustă”.

Profesorii au primit în mare parte laude de la părinți, online.

Unul a scris: „Fiul meu (13 ani) a fost ieri la curs cu o fustă. Au stabilit între ei, elevii, să o facă … Sunt mândru.

Un altul a spus: „Felicitări pentru atitudinea ta. Liceele sunt uneori foarte grele pentru elevi, trebuie să știi cum să fii conștient de asta și să te poziționezi fără nuanțe, pentru a-ți garanta siguranța împotriva atacurilor.”

Alții i-au criticat pe profesori, întrebându-se dacă mișcarea este necesară.

Unul a spus: „Nu sunt nici homofob, nici xenofob, nici rasist, nici ceva similar, dar la vârsta de 40 de ani îmi scapă motivul pentru care băieții merg la școală în fuste. Este cu adevărat necesar?

Iar altul a adăugat: „Trăiască egalitatea, dar cum de nu ți-ai pus niște tocuri și un pic de rimel la ochi? … Te rog, nu.

Sursa: protv.ro

Distribuie articolul: