Ați mâncat vreodată produse modificate genetic? Aproape sigur că da, problema e că nu aveți de unde ști când le cumpărați. Echipa noastră a încercat să găsească măcar un produs marcat corespunzător în magazinele din Chişinău, lucru care, din păcate,

Ce spune legea?

La introducerea pentru prima dată pe piaţă a unui produs care conţine organisme modificate genetic (OMG), importatorul sau producătorul trebuie să prezinte Comisiei naţionale privind biosecuritatea o notificare, prin care să confirme faptul că produsul e inofensiv. Paradoxal, însă din 2001 și până în prezent, Comisia nu a fost notificată nici măcar o singură dată.

Galina Obreja, şefa secţiei Igiena Alimentaţiei de la Centrul Naţional de Medicină Preventivă, explică de ce legea nu lucrează de facto: `Expertiza produselor e foarte costisitoare, iar în buget nu au fost prevăzute fonduri pentru colectarea şi analiza alimentelor privind conţinutul de OMG în ele. Analizele pot fi făcute doar în laboratoare special amenajate, iar noi nu dispunem de ele`.

Academicianul Nicolae Opopol, membru al Comisiei naţionale privind Biosecuritatea, confirmă faptul că deocamdată nu a fost înregistrat oficial nici un produs care să conţină OMG în Moldova. `Nu vedem documente care să însoţească aceste produse, deşi există exemple care ne vorbesc de faptul că ele totuşi sunt importate. întâi de toate e vorba de produsele obţinute din soia modificată genetic, care se folosesc pe larg la producerea mezelurilor şi a produselor din carne`.

Care este realitatea?

Din păcate, în Republica Moldova nu există nici o instituţie care să ne poată confirma cu subiect şi predicat faptul că pe rafturile magazinelor sunt prezente alimente ce conţin OMG.

Totuşi, autorităţile din Ucraina au efectuat recent o analiză a produselor de pe piaţa lor şi au constatat că mulţi importatori, dar şi unele firme ucrainiene ascund faptul că folosesc OMG. Agenţia naţională ucraineană de standartizare Ukrmetrteststandart a făcut publică în luna februarie curent lista acestor firme.

Printre ele se numără astfel de branduri ca Kellogg’s, Nestle, Unilever, Heinz Foods, Danone, McDonald’s, Similac, Cadbury’s, Mars, Coca-Cola sau PepsiCo, dar şi o mulţime de producători ucrainieni de mezeluri, colţunaşi şi alte produse din carne.

După o tură prin toate reţelele mari de magazine alimentare din Chişinău, am găsit produse importate din Ucraina, care se regăsesc pe `lista neagră` a Ukrmetrteststandart: caşcavaluri, fulgi de ovăz, ciocolate, supe la plic, chipsuri, pesmeţi sau băuturi carbogazoase. Ele au în componenţa lor adaosuri alimentare, celebre sub numele scurt `E-uri`, produse inclusiv din organisme modificate genetic. Câteva exemple de produse care le conţin sunt chipsurile Liuks (E 160a, E300, E304) sau băutura carbogazoasă Letto, care conţine aditivii E621, E627 şi E631.

Rezultatele anunţate de ucrainieni sunt confirmate şi de datele din raportul filialei din Rusia a Organizației Internaționale Greenpeace. Am găsit cel puţin o companie din lista „neagră” a Greenpeace, ale cărei produse sunt prezente şi pe piaţa din Republica Moldova. Este vorba de Soiuzpişceprom (СоюзПищеПром), producător de paste făinoase, făină şi cereale pentru mic dejun (Zavtrak Şpiona, Ţari).

Ce spun importatorii?

Pe de altă parte, importatorii afirmă că producţia pe care o vând nu conţine OMG şi corespunde normelor naţionale.

Responsabila de producţie în cadrul SRL Comalimser, companie care importă chips-urile Liuks, afirmă că produsele respective au atât certificate de calitate, cât şi de conformitate. `Da, chipsurile Liuks într-adevăr conţin aceste adaosuri. Dar nu văd care este problema, produsele au fost certificate şi din punct de vedere igienic, şi din punct de vedere al calităţii, aşa că noi le comercializăm perfect legal…`

La rândul său, importatorul cerealelor ruseşti Soiuzpişceprom, spune că e imposibil ca producţia lor să conţină OMG. `Soiuzpişceprom nu importă din altă ţară materie primă modificată genetic. Orice produs din ţările asiatice vine obligatoriu cu certificate non-GMO. Cum putem oare pune la îndoială, mai ales că nu avem laboratoare în Moldova pentru a controla aceste produse? Dacă China spune că e non-GMO, înseamnă că e non-GMO`, spune Serghei Gladcov, director comercial al SRL Moldagroproduct, importator exclusiv al produselor Soiuzpişceprom.

Totuşi, conform datelor organizaţiei Greenpeace China, guvernul chinez a aprobat cultivarea de plante modificate genetic încă din decembrie 2008.

La solicitarea noastră de a ne prezenta certificatele care confirmă spusele domnului Gladcov, am primit un refuz categoric. De menţionat că astfel de certificate sunt emise în primul rând pentru a asigura consumatorii că produsul este nemodificat genetic.

Cum găsim produsele modificate genetic?

Alianţa CSI `Pentru biosecuritate` informează că o serie de emulgatori (aşa-numitele `E-uri`) sunt obţinuţi şi din organisme modificate genetic. Drept exemplu relevant poate servi lecitina de soia E322 sau riboflavina (B2) E101 şi E101A, care sunt prezente în foarte multe produse.

în consecinţă, sfatul general al ecologiştilor este să consumăm mai degrabă alimente neprocesate, în care sunt cât mai puţini aditivi alimentari. Cu alte cuvinte, cei care vor să rămână `naturali` trebuie să se bazeze cât mai puţin pe beneficiile consumului de tip fast-food.

Distribuie articolul: