Cătălina Cărăuș – un om de artă cu un simț estetic inedit. Vocea ei elogiază valsul lui Doga, iar talentul ei actoricesc se lasă apreciat de regizorii din Anglia, unde deja a avut experiența filmării în două pelicule. Chiar dacă deja a finisat studiile în țara lui Shakespeare, Cătălina mai are surse de inspirație acolo, unde și continuă procesul de promovare a talentului său și unde va susține un concert pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților.  

Cătălina ne-a mărturisit că pe lângă talentul necesar unui artist, e nevoie și de multă perseverență și lucru continuu pentru creștere. În interviul ce urmează veți afla cât îi este de greu Cătălinei să se realizeze departe de casă și cu ce ne va surpirinde ea în viitorul apropiat.

1. Cătălina, ești o persoană cu o multitudine de talente, care este totuși  punctul tău forte?

Incă nu pot să spun care este punctul meu forte pentru că în toate domeniile, pe prim plan la moment fiind muzica și actoria, nu m-am realizat încă așa cum îmi doresc. Atunci când voi realiza ce mi-am propus cel puțin în unul din aceste două categorii, voi putea spune probabil care este punctul meu forte!

facebook.com

2. Cum dezvolți talentul tău și dacă te ajută cineva în promovarea acestuia?

Muncesc în fiecare zi asupra mea. Am fost ocupată cu studiile până acum. Cu toate că am făcut muzica și dramă la universitate, nu am avut timpul necesar pentru a îl dedica mie însumi și ideilor mele. Pe deoparte, am acumulat cunoștințe care sunt sigur importante, pe lângă talent, însă pe de altă parte, am avut impresia că universitatea „blochează” într-o oarecare măsură dezvoltarea „artistului” din om. 

Mă bucur foarte mult că acum am timp să mă axez pe ideile și proiectele mele, fără frică că mă așteaptă un examen curând sau un eseu de câteva mii de cuvinte.  Nu mă ajută nimeni în promovare, fac totul de una singură. Prefer singură să aleg persoanele cu care să colaborez decât cineva să decidă pentru mine. Sigur e esențial să ai un ajutor, o echipă în spate care să îți susțină ideile, care îți dă sfaturi, mai ales în chestii în care eu nu mă pricep atât de bine, de asta am semnat un contract recent cu o casă de discuri de aici din Londra, iar un plus mare pentru mine e că nu sunt legată doar de ei și nu am acele mari restricții  sau condiții cărora multor artiști li se impun.

3. Faptul că ești departe de casă îngreunează activitatea ta artistică sau găsești doar lucruri pozitive în aflarea ta în țara lui Shakespeare?

Recunosc că mi-a fost foarte greu la început să mă adaptez aici. Eu sunt o persoană a carei dispoziții depinde enorm de mult de timpul de afară. Soarele îmi dă multă energie pozitivă, lumină în suflet și zâmbet pe față. Cu timpul am învățat însă să zâmbesc chiar și dacă afară mereu e posomorât.

Timpul de aici probabil m-a făcut să încep a vedea lucrurile mult mai profund. Aici simt că am unde să mă dezvolt, am „spațiul” necesar și mă bucur că am dat și peste oameni care mă ajută să cresc și să cred în ceea ce mi-am propus să realizez. Mă apucă des nostalgia și dorul de casă și e destul să vin la Chisinau pentru câteva zile, să mă încarc cu acea energie care poate des nu îmi ajunge aici și acel „miros” al orașului ca să mă întroc înapoi cu un bagaj întreg de fericire și satisfacție sufletească.

facebook.com

4. Ești dispusă să ramâi în Anglia pentru ca să continui activitatea ta?

Sunt dispusă. Aici am unde mă dezvolta ca artist și nu neapărat doar aici, totul depinde de proiecte pe care le voi urma în orice țară. 

5. După câte am observat, atunci când ești acasă ești mai productivă în plan muzical, găsești ceva aici ce te inspiră spre creație?

Nu cred că sunt mai productivă acasă, însă acasă aveam mai mult timp să „îmi fac de cap”. În Anglia mă axam 100% pe studii.

6.Ce ai schimba în Republica Moldova pentru a motiva ca studenții să nu mai plece peste hotare?

Nu stiu ce aș schimba. Mie îmi place în Moldova și poate că dacă activam în alt domeniu nu plecam din țară. Studenții noștri sunt cei mai buni oriunde nu ar pleaca și asta se datorează educației precum și sistemului strict de învățământ. De fapt, un lucru pe care l-aș schimba probabil ar fi metodele de a stresa elevii/studenții pentru a nu copia. Eu sunt covinsă că omului cu cât mai mult îi interzici ceva, cu atât mai mult crește dorința de a face invers. Nu prea văd sens în investirea banilor în aparate cât mai performante pentru a detecta elevii care copie, mai bine s-ar investi în educația corectă a elevului încă de la grădiniță ca să nu copie.

7. Cum a fost experiența ta de pe platourile de filmare a peliculei „Meeting Place”?

A fost prima experiență a mea în actorie, mai ales ce ține de film, totul a fost improvizație pură și asta mi-a plăcut și mai mult. Însă cea mai tare experiență a fost filmul „The Crypt” realizat de tânărul regizor Mark Murphy. Totul a fost realizat la un nivel foarte înalt începând de la echipa de make-up și costume și finisând cu filmarea și editarea lungmetrajului.  Prima zi de filmare a fost chiar de ziua mea de naștere, ceea ce m-a făcut să nu încalc tradiția de a avea filmări/concerte de ziua mea în fiecare an începând cu vârsta de 10 anișori.  O experiență a fost și filmările la musical-ul „Holiday!” unde am avut ocazia să mă aflu pe același platou de filmări cu Leona Lewis.

Trailerul pentru filmul „Meeting Place”

Poză de pe platoul de filmări a peliculei „The Crypt”

facebook.com

facebook.com

8. Mai preconizezi să joci în filme în viitorul apropiat? Ce roluri ai prefera?

Sigur, vă promit în continuare proiecte foarte frumoase despre care încă nu vă pot oferi detalii dar sper mult să iasă totul bine și să vă placă și voua. Ce rol? Probabil nu îmi doresc atât de mult un rol anume cât îmi doresc să joc într-un film de epocă. De mică am fost fascinată de scenariile, costumele, decorul, muzica acestor filme.

9. La ce ne așteptăm în viitor de la Cătălina Cărăuș?

Acum lucrez la câteva single-uri stil indie-pop pe care le voi lansa foarte curând. Lucrez acum la text, dar cel mai important e că mă pregătesc pentru 2 concerte pe care le voi susține aici la Londra, în cadrul cărora voi și lansa piesele. Deasemenea, sper să vă surprind în timpul apropiat și cu o piesă pe care o voi lansa pe piața muzicală din România. Sunt plină de idei pe care deja am început să le aplic și sunt convinsă că vor da roade curând de tot.  În același timp, nu uit și de actorie, mă filmez în diferite spoturi publicitare de aici, merg la castinguri și vă anunț imediat cum reușesc să obțin un nou rol. 

Distribuie articolul: