Sărbătorile de Paște nu trec fără mese bogate și foarte grele pentru stomac. Ce e bine să consumăm și în ce cantități, dar și cât ar fi recomandat să păstrăm preparatele după ce le-am gătit aflăm de la medicul endocrinolog și nutriţionist de specialiatate, șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică.

„Cei care au ținut postul, este important cum intră în sărbători, în alimentația animalieră. Organismul trebuie deprins cu încetul, timp de 3-4 zile cu această schimbare. Noi în prima zi de Paște avem masa pe care o avem. Carnea de miel este o carne recomandată, este ușoară, conține grupele vitaminei B, e chiar recomandataă – dat în cantități moderate. Nu se recomnadă carnea de porc – provoacă indigestie și e grea pentru stomac. Este important să avem salate ușoare, combinate, din crudități: ceapă, țelină, sveclă, morcov, cu ulei de măsline – ajuntă foarte bine la digestie”, menționează Luminița Suveică.

Luminița Suveică

Referitor la ouăle fierte și încondeiate, un simbol al Învierii Domnului, nutriționistul a ținut să precizeze: „Ouăle sunt o sursă foarte bună de proteină și grăsime – 2 ouă pe zi e mai mult decât suficient. Cozonacul are grăsimi și glucide în cantitate mare – o felie de cozonac e destul pe zi”. Medicul ne mai sfătuie să alternăm felurile de mâncare și să ne străduim să nu le mâncăm pe toate la o masă.

 

„Este important să nu stăm chiar toată ziua la masa. Trei-patru, maxim cinci mese pe zi este foarte bine, iar între mese sunt recomandate plimbările. Dacă am mâncat la o masă tot, este foarte greu pentru stmac. Diferența dintre mese trebuie să fie de măcar două-trei ore. Farfuria trebuie cântărită, la figurat, desigur. Nu recomand salatele cu maioneză, de tip olivie – asta e o bombă alimentară. Fiecare gospodină își poate face meniul, știm că fiecare vrea o masă băgată, însă haideți să mergem pe decoruri de lumânări, de flori, care să bucure și ochiul și sufletul și mai puțin pe farfurii una peste alta”.

Alimentele se păstrează maxim trei zile

„O ciorbă se recomandă a doua zi de Paște și cred că veți fi de acor du mine: mâncarea cea mai bună este cea proaspătă. Nu mai mult de trei zile ținem mâncarea. Riscul de intoxicație este foarte major. În special după Paștele Blajinilor este acest risc crește, când lumea merge la cimitir cu bucate din carne”. Nutriționistul a ținut să atenționeze părinții și asupra alimentației copiilor, acre ar trebui să fie la fel de rațională ca și în zilele obișnuite, altfel acestea pot duce la indigestii, alergii sau pancretite.

 Luminita Suveică

Despre achiziționatrea produselor, Luminița Suveică a ținut să propună: „Recomand să cumpărați de la piață doar fructe sau legume și verdețuri. Celelalte alimente, e bine să le luăm din magazinele specializate. Atrageți atenția la termenul de valabilitate și la aspectul exterior al produsului. Încercați după sărbători detoxifierea și mișcarea cât mai multă”, a mai adăugat medicul endocrinolog.

Distribuie articolul: