Pregătirile pentru organizarea celui mai important eveniment din viața a doi îndrăgostiți pot dura între câteva luni și câțiva ani, inclusiv în Republica Moldova. Asta, pentru că resursele investite în organizarea evenimentului sunt, de cele mai multe ori, necorespunzătoare cu venitul mediu real. Agora.md a realizat, însă, un studiu al opțiunilor de creditare în plin sezon de nunți. 

Potrivit calculelor efectuate de agora.md, pentru o nuntă cu circa 200 de invitaţi, este necesar de aproximativ 14.000 de euro. Bineînţeles, această sumă poate varia de la caz la caz, unii miri susţin că au cheltuit pentru nunta lor până la 10.000 de euro, alţii cu buzunarul mai mare, au cheltuit peste 20.000 de euro.

Cheltuielile sunt raportate, evident, la priorităţile mirilor. Dacă mirii îşi doresc o nuntă într-un format restrâns şi cu puţine decoraţiuni, se limitează la o trupă care nu este atât de cunoscută sau nu au nevoie de limuzină, atunci şi cheltuilile vor fi mai mici. Dacă mirii optează pentru un restaurant luxos sau interpreţi celebri, deplasări cu maşini scumpe, atunci, respectiv cheltuielile cresc mult mai mult.

De obicei, pentru organizarea nunţii, mirii cheltuiesc banii munciţi peste hotare sau părinţii îi ajută cu sumele care au fost puse deoparte din timp. Unele cupluri mai apelează şi la ajutorul rudelor, cunoscuţilor pentru a se împrumuta cu bani.

În ultimul timp, băncile din Republica Moldova oferă credite pentru satisfacerea necesităților personale cu diverse destinații, inclusiv pentru organizarea nunţilor. Totuşi, nu este atât de simplu ca tinerii să aibă acces la banii băncilor. Unele instituţii solicită o întreagă listă de acte, inclusiv dovezi care demonstrează un venit stabil sau solicită gajarea unor bunuri.

Mai jos vă prezentăm acest infografic, realizat în baza datelor oferite de mai multe localuri şi companii care se ocupă de organizarea nunţilor. Datele cu privire la opţiunile de creditare sunt afişate pe site-ul fiecărei bănci, termenul de creditare, rata dobânzii şi suma maximă.

Sursa citată mai menționează că potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2013 s-au încheiat 24,4 mii căsătorii, cu 0,8 la sută mai mult comparativ cu anul precedent, rata nupţialităţii constituind 7 căsătorii la 1.000 de locuitori.

Cei mai mulţi bărbaţi care s-au căsătorit în 2013, aparţin grupei de vârstă 25-29 ani (38,6), iar femeile din grupa de vârstă 20-24 ani (43,5%). Vârsta medie la prima căsătorie a fost de 26 ani pentru bărbaţi şi 23 ani pentru femei.

Pe de altă parte, numărul divorţurilor pronunţate prin hotărârea judecătorească a fost în 2013 de 10,8 mii, cu 1,3% mai mult faţă de anul 2012 revenind în medie 3 divorţuri la 1.000 de locuitori.

Distribuie articolul: