Ne-am propus și de această dată la 20+ să vă facem cunoștință cu femei pentru care afacerile în domenii mai puțin comune sunt o adevărată provocare, susținută cu brio. Irina Balica știe totul despre reciclarea deșeurilor, iar de ceva vreme este cea care știe cel mai bine ce se întâmplă cu plasticul din Chișinău după ce este aruncat la gunoi.

O mică parte din timpul meu îl dedic produselor fără gluten – este vorba despre plantații ale unui hibrid de sorg, numit soriz – o plantă creată și cultivată în țara noastră, mai nou omologată în toată uniunea europeană. Piața era liberă în acest domeniu și este o plantă foarte potrivită climei noastre.

De câțiva ani dezvoltăm o afacere de familie în domeiul managementului deșeurilor – ABS Recycling Moldova. Despre acest domeniu pot vorbi foarte mult. Reciclăm plastic din 2005, anul acest am lansat și Uzina de Sortare a Deșeurilor Municipale. Din păcate noi avem o cultură a reciclării deșeurilor foarte mică, nu înțelegem esența acestui sistem de colectare separată și asta e foarte rău.

În domeniul reciclării deșeurilor, am observat că nu reușeam doar cu plasticul pe care îl colectam de la plasele galbene instalate de noi în oraș, așa că ne-am implicat la uzina municipală de sortare. Puțin știu că o sticlă de pet are în ea trei platicuri diferite: petul, capacul și eticheta. Din ele obținem fulgi care sunt exportați în România și din care se confecționează mai departe alte multe lucruri din plastic.

Stația de sortare sortează 12 tiputi de deșeuri, dintre care numai 7 sunt platic. Se pot foarte multe face din deșeuri, inclusiv energie termică și electrică pentru întreg municipiul, însă noi nu valorificăm încă nici 10 procente din ceea ce avem. Acum reciclăm platicul, metalul, puțin carton și puțină sticlă.

M-a pasionat de mică acest domeniu, am vizitat foarte multe platforme de deșeuri și sortare din toată lumea. Este foarte greu să activezi într-un domeniu nou într-un stat atât de mic și birocratic. Mi-ar plăcea foarte mult să putem valorifica deșeurile în țara noastră și să devenim un exemplu foarte bun pentru toate țările din regiune.

Primul meu îndemn este să sortăm măcar minimal deșeurile: carton, sticlă, plastic și deșeuri menajere. Cel puțin peturile aruncați-le în plasele galbene ca să le putem reutiliza și să poluăm mai puțin mediul. Nu trebuie să inventăm bicicleta ci să luăm practica țărilor europene despre ce trebuie să sortez și unde pun. Este complicată comunicarea cu oamenii, cu siguranță am avea nevoie de campanii de comunicare pentru a putea organiza mai bine munca în acest domeniu.