Aproximativ 40 la sută dintre moldovenii de peste 15 ani lucrează, iar ziua de muncă a unei persoane durează în medie 7,8 ore. Cel puţin aşa arată datele unui studiu privind modul în care cetăţenii moldoveni îşi utilizează timpul, realizat de Biroul Naţional de Statistică, relatează ecology.md. Cercetarea arată că moldovenii de peste 10 ani folosesc aproape jumătate din timpul zilnic pentru activităţi de îngrijire personală sau în medie 11 ore şi 18 minute. Circa nouă ore pe zi sînt dedicate muncii, studiilor, îngrijirii gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar şi deplasărilor. Totodată, timpului liber îi sînt rezervate în jur de patru ore.

Majoritatea femeilor sunt implicate în activităţi de îngrijire a gospodăriei şi familiei, consumînd în aceste scopuri zilnic cîte 4 ore şi 50 de minute. Ponderea bărbaţilor implicaţi în activităţile casnice constituie ceva mai puţin, 83%. Totodată, ei alocă acestor activităţi cu 1 oră şi 40 de minute mai puţin decât femeile.

În grupul activităţilor de îngrijire personală, somnul este cea mai importantă activitate. În medie, un locuitor al Moldovei doarme câte 8,9 ore pe zi

A doua activitate importantă este servitul mesei, căreia i se acordă câte 1,5 ore pe zi.

Locuitorii ţării alocă câte 2,6 ore zilnic din timpul liber cititului, privitului la televizor, ascultării radioului etc.

Un moldovean din zece citeşte presa cotidiană, cărţi sau alte publicaţii, dedicând acestei activităţi câte o oră pe zi.

Cercetarea a fost efectuată pe parcursul a 12 luni, pe un eşantion de peste 10.600 de gospodării private, cu excepţia teritoriului din stânga Nistrului şi a municipiului Bender.

sursa: ecology.md

Distribuie articolul: