Pe cât de necesar este pentru înfrumusețare, pe atât de periculos poate fi. Rimelul, căci despre el este vorba, este unul dintre produsele cosmetice de care nu te poți lipsi atunci când te machiezi.

Totuși, când îl folosești pentru o perioadă lungă de timp, riști să ai probleme cu vederea și chiar să îți pierzi genele!

Rimelul, banalul produs cosmetic pe care îl folosești zi de zi, îți poate face mai mult rău decât bine. În primul rând, specialiștii recomandă să te ferești de acele tipuri care au în compoziție petrol și lac. Pe termen lung, genele tale se vor subția, ajungând chiar să îți cadă. În plus, straturile consistențe de rimel afectează la fel de mult genele, intrucât sunt mai dificil de îndepărtat și astfel tu vei fi tentată să folosești mișcări bruște care va face fragilele fire să se rupă.

Însă pericolul cel mai mare provine de la bacteriile care se dezvoltă în interiorul tubului de mascara. Potrivit unui studiu recent, publicat in International Journal of Cosmetic Science, și citat de revista Women’s Health, există o șansă destul de mare ca rimelul din trusa ta de farduri să fie plin de bacterii cauzatoare de infecții oculare.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetătorii din cadrul a două universități braziliene au testat 40 de tuburi de mascara folosite și au constatat că un procent de 79% dintre acestea erau contaminate cu stafilococi. Explicația specialiștilor se referă la faptul că mediul închis și umezeala din interiorul tubului de mascara sunt factorii ideali pentru inmulțirea acestor bacterii nocive, mai ales dacă au trecut mai mult de trei luni de la deschidere, atunci când rimelul expiră.

Totodata, 86% dintre participantele la studiu au admis că nu renunță la acest obiect nici după expirarea termenului de valabilitate și continuă să îl folosească pentru o perioadă cât mai lungă de timp. Astfel, o mascara mai veche de trei luni de la deschidere poate crește riscul de afecțiuni inflamatorii, precum roșeața ochilor.

„Ochii sunt o zonă vulnerabilă în fața infecțiilor”, explică bacteriologul Kelly Reynolds, profesor asistent la Universitatea din Arizona, SUA. „Există o mulțime de pori deschiși la rădăcinile genelor, alături de glande și canalele lacrimare”, se mai arată în sursa citată. În plus, dacă porți lentile de contact, poți să transmiți bacteriile, care cresc pe lentile, pe periuță rimelului, apoi în tub, unde se înmulțesc.

Cum te poți apăra de bacterii?

Ține minte data deschiderii tubului

Chiar dacă au inscripționate pe ele data de expirare, este bine să nu mai folosești tubul după ce au trecut cele trei luni. Notează-ți în telefonul mobil sau într-un calendar data la care l-ai deschis prima oara și cumpară-ți unul nou dupa ce trec cele 90 de zile.

Nu îl da și altor persoane

Rimelul este numai și numai pentru ochii tăi. Dacă îl împarți, de exemplu, cu cea mai buna prietenă, riști să faci o infecție din cauza unei bacterii care pe ea nu o afectează.

Cumpăra tuburi mai mici

Principalul impediment când vine vorba de folosirea și apoi aruncarea rimelului este că, după cele trei luni, tubul este în continuare aproape plin și nu te înduri să îl arunci. De aceea este recomandat să-ți cumperi tuburi mai mici, care se vor consuma mai repede.

Distribuie articolul: