Cei mici merg la școală, de cele mai multe ori, cărând în spate ghiozdane grele, pline cu recuzite și tot felul de gadgeturi. Unii merg chiar kilometri pe jos ținând ghiozdanul chiar și pe un umăr, acest obicei dăunând sănătății coloanei vertebrale.

Este o problemă cu care se confruntă deja generații întregi de copii, în condițiile în care aceștia trebuie să care zilnic toate cărțile și caietele, în timp ce la școlile din alte țări toate aceste rechizite sunt depozitate în vestiarele din școli, scrie ADPM.ro.

Ela Crăciun, unul din cei mai apreciați bloggeri de parenting din România, are doi copii care se confruntă cu această problemă și a apelat astfel la un specialist în kinetoterapie pentru a afla cât de periculos este pentru cei mici căratul unui ghiozdan atât de greu.

Ela s-a consultat cu Dr. Elena Căciulan, Președintele Federației Române a Asociațiilor de Kinetoterapie, și a publicat răspunsurile specialistului pe blogul ei, www.elacraciun.ro.

„M-am confruntat și eu cu aspectul asta când eram mică și tare mult aș vrea ca din ce în ce mai mulți părinți să nu uite, în excesul de zel, de sănătatea micuților lor. Până la urmă, nu cară ei toată viața și toate responsabilitățile în ghiozdanul cu care merg la școală, nu? Iar, pentru că sfaturile bune vin întodeauna de la specialiști, o las pe Prof. Dr. Elena Căciulan, Președinte al Federației Române a Asociațiilor de Kinetoterapie, să vă explice care trebuie să fie greutatea ideală pe care copiii noștri trebuie să o ducă în spate și care sunt cele mai practice și mai sănătoase variante de ghiozdane”, a scris Ela Crăciun pe blogul ei.

ghiodan in spate

„Școala trebuie să facă ceva pentru a rezolva problema ghizodanului. Studiile arată că acesta nu trebuie să depășească 10-20% din greutatea copilului. De cele mai mute ori acest giozdan produce dezechilibre corporale copiilor. Umărul cu greutatea mare se va duce către partea unde trage și va face o proiecție către anterior. Apoi sunt copilașii care poartă ghiozdanul pe ambii umeri dar trunchiul se va duce spre anterior, va face o flexie a trunchiului pentru că trebuie să se echilibreze. Cred că dascălii ar trebui să conștientizeze că e importantă și poziția în bancă și înclinarea băncii astfel încât copilul să se simtă confortabil și să îi asigurăm maximum de stabilitate”, a declarat Prof. Dr. Elena Căciulan pentru www.elacraciun.ro.

Distribuie articolul: