Săptămâna trecută, toată lumea era de-a dreptul bulversată de știrea care anunța căsătoria unei adolescente de 12 ani cu un bărbat de 37 de ani. Toți se întrebau despre cum este posibil un astfel de caz și chiar se alarmau în ceea ce privește securitatea minorei. Astăzi, însă, aflăm că nunta care a atras atât de mult atenția opiniei publice a fost o farsă ori, mai bine zis, o campanie socială.

Campania propriu-zisă s-a desfășurat sîmbătă, în capitala Norvegiei, Oslo, sub egida organizației internaționale „Plan International”, care se ocupă de apărarea drepturilor copiilor din întreaga lume. Da, ați înțeles corect, campania a constat în organizarea unei căsătorii fictive a adolescentei de 12 ani cu un bărbat care i-ar putea fi tată, după vârsta pe care o are. 

Rolurile de „mireasă”, „mire” și „preot” au fost jucate de simpli actori, însă clădirea în care s-a desfășurat ceremonialul foarte puțin dacă amintește interiorul unei biserici. De obicei, pe locul acestui „altar” improvizat, sunt organizate concerte. 

Conform scenariului conceput de organizatori, oamenii care asistau în sală trebuiau să exclame „Nu! Opriți nunta!” după ce preotul a întrebat-o pe fetiță dacă se căsătorește benevol cu bărbatul de 37 de ani.

Potrivit secretarului general al organizației „Plan International”, scopul nunții înscenate a fost de a le arăta norvegienilor cât de înfricoșătoare poate fi căsătoria unei minore cu un bărbat matur. Iar acest fenomen se întâmplă, actualmente, în mai multe țări ale lumii.

 „Sperăm că am reușit să le arătăm oamenilor din diferite țări ale lumii cât de absurd și criminal poate fi acest obicei. Problema a devenit atât de serioasă, încât orice soluție ar fi binevenită. Nu pot spune că organizarea acestui eveniment iese de sub vreun tipar”, a declarat Olaf Henning Thommessen.

Informațiile despre „nunta” care urma să aibă loc, au apărut pe internet încă din luna septembrie, când Actrița de 12 ani, supranumită Teya, își împărtășea pe blogul său personal toate emoțiile pe care le trăia înainte de așa-zisa nuntă. În scurt timp, blogul adolescentei a devenit cel mai vizitată platformă de opinii din Norvegia, iar sute de oameni s-au adresat brusc la poliție cu rugămintea de a investiga acest caz. Pentru că poliția le-a luat-o pe dinainte, organizatorii campaniei au fost nevoiți să informeze publicul despre campanie înainte de termen.

Foto: Plan International, EPA/AUDUN BRAASTAD, theinspirationroom.com

Distribuie articolul: