Se deschide ca un evantai. Arată ca un evantai. Și, totuși, nu este un evantai, ci o casă-evantai, care poate fi mutată dintr-un loc în altul. Iar prețul standard pentru o astfel de locuință este sub 15.000 de euro. Casa extensibilă a fost proiectată de niște profesori români și a fost premiată la Salonul de Inventică din China cu medalia de aur.

Casa-evantai a fost realizată de câțiva profesori de la Facultatea de Construcții și Arhitectura din Iași ca să fie folosită în cazul calamităților naturale.

“Poate fi o locuință socială, în condițiile în care avem aceste mari probleme cu inundațiile. Sau, în caz de cutremur.”, spune prof. univ. Alexandru Stanilă.

Planul de proiectare a fost ales din peste 900 de soluții probabile. Mai exact, dintr-un container clasic, care are o lungime de șase metri și o lățime de 2.5 metri, se poate obține o locuință de cel puțin 54 de metri pătrați. Iar timpul în care poate fi montată este unul record: o oră.

“Zonele de depozitare a mobilierului fix le reprezintă zonele de capăt ale modulului principal, unde avem o baie cu duș, chiuvetă, toaletă ecologică, în partea opusă o bucătarie laborator, iar în triunghiurile din extremități vor fi dormitoarele”, explică Alexandru Stanilă.

Invenția profesorilor ieșeni s-a născut în urma unei provocări lansate de niște artiști plastici din Canada.

Construcția este dotată cu tot ce-i trebuie ca să funcționeze ca o locuință independentă energetic. Prețul unei case-evantai începe de la 13.800 de euro și poate să ajungă și la 35.000 de euro, atunci când proprietarul vrea mai multe dotări.

Vezi în videoul de mai jos cum arată casa.

Sursa/foto: www.a1.ro

Distribuie articolul: