La numai 21 de ani, Carmina Golic se poate mândri cu performanțe la care alți semeni pot doar să viseze. Viața i-a creat premisele să se mute, alături de familie, în Federația Rusă, apoi să-și urmeze vocația: Designul Accesoriilor la Universitatea de Stat „A.N. Kosygyn”, din Moscova. Ieri, studenta a devenit învingătoarea concursului de design „Shoes - Style 2017” cu o colecție de poșete uluitor de frumoase. A fost unica moldoveancă din concurs, iar pe lângă trofeu și premiu bănesc, a câștigat oportunitatea de a realiza un stagiu în Italia, la ASSOMAC (National Association Manufacturers of Footwear, leathergoods and tanning technologies). Ne-a inspirat mult talentul Carminei și dorința ei de a perpetua ornamentele covoarelor tradiționale moldovenești, de aceea i-am răpit acest interviu!

Dragă Carmina, vom începe acest interviu prin a te descoase despre cum a pornit dragostea ta pentru frumos și, mai nou – pentru accesorii. Unde ți-ai șlefuit acest talent?

17360885_1489267121123812_1348780204_nDragostea pentru frumos mi-a fost cultivată de către profesori și părinți încă din primii ani de școală. Procesul de creare a obiectelor de artă m-a impresionat enorm, iar rezultatul m-a motivat să încerc tehnici noi, să experimentez cu diverse materiale și nu prea am avut dubii atunci când trebuia să aleg facultatea. Cu toate acestea, designul de accesorii a fost o alegere spontană, curiozitatea m-a atras la această facultate și nu regret deloc alegerea.

Povestește-ne despre Shoes-Style 2017 – concursul la care ai participat ieri și care ți-a adus victoria! Care crezi că au fost punctele forte care te-au făcut să te diferențiezi de concurenții tăi?

Shoes Style este un concurs menit să promoveze tinerii studenți și tinerele talente, oferă posibilitatea colaborării cu întreprinderile de specialitate și finanțarea proiectelor interesante și inovative. Au fost prezentate multe colecții interesante și diverse. Criteriile pe care eu am pus accentul în această colecție sunt calitatea materialelor utilizate, detaliile lucrate manual și desigur – ornamentele, care au fost wow-factorul fiecărei genți.

Vorbește-ne despre accesoriile propriu-zise, care au cucerit admirația juriului. Ce surse de inspirație, materiale, tendințe și cromatici ai exploatat în creația lor și mai ales: cât au durat chinurile „facerii”?

Unul din obiectele care nu lipsesc din casa unei adevărate gospodine este covorul tradițional moldovenesc, țesut manual. Din păcate, acest meștesug a fost pe alocuri uitat și înlocuit de fabrici care nu se evidențiază prin originalitate.

Scopul meu a fost reîncarnarea ornamentului și tehnicii de țesut a covoarelor moldovenești din sec. XVIII-XIX într-o tehnică contemporană cu păstrarea tradiției. Drept material, am utilizat pielea naturală, iar gama cromatică vie a covoarelor a influențat alegerea nuanțelor de albastru și roz cu accente de alb, negru și oranj. Am lucrat asupra colecției aproximativ 5 luni, luând în calcul și faptul că studiez la facultate.

Cu siguranță că te-a înaripat distincția care ți-a fost oferită. Spre ce te impulsionează această victorie? Ești pregătită să-ți lansezi propria marcă, în care să abordezi și încălțămintea?

Desigur, această colecție a fost una de debut și urmează multe altele, planific lansarea propriei mărci, dar mai am și facultatea, pe care nu aș vrea să o las pe planul doi. Încălțămintea este un compartiment care necesită mai multă dedicație și experiență, de aceea nu va fi curând, dar curiozitatea mă va duce și acolo!

IMG_9636

Carmina, marii creatori de modă susțin că femeile fericite poartă poșete mici, deci nu sunt nevoite să care după ele greutăți în genți mari. Ce legătură faci tu între feminitate și aceste accesorii aflate în posesia fiecărei femei de pe planetă?

Femeile contemporane, cele pe care le întâlnim zi de zi, diferă de cele din viziunea marilor creatori de modă. Necesitățile zilnice nu merg întotdeauna în pas cu moda, iar confortul și utilitatea sunt criteriile de bază atunci când femeia procură o geantă.

Dacă ar fi să descriu femeia pentru care au fost create aceste genți, atunci ea ar fi una pentru care feminitatea nu e determinată de mărimea genții, ci de propriile calități, geanta fiind un tovarăș în aventurile sale.

IMG_9373.JPGrr

O mare diferență, și la nivel energetic, o prezintă articolele confecționate handmade. Vorbește-ne despre avantajele care le fac să primeze în industrie!

Accesoriile confecționate handmade sunt irepetabile, pentru că sunt create în câteva exemplare sau chiar într-un singur exemplar. Fiecare articol este lucrat cu minuțiozitate și, dacă ar fi să comparăm, o geantă executată manual necesită uneori și câteva zile pentru creare, pe când la fabrică – doar câteva minute. Alt aspect ar fi posibilitatea cumpărătorului de a modifica designul după propriul plac: se oferă loc pentru experimente și inovație. Astfel de obiecte sunt tot mai întrebate atât pe piața de la noi, cât și peste hotare.

3

Câte poșete are Carmina Golic și ce poartă de cele mai multe ori în ele? 

Oricâte genți aș avea, nu ratez ocazia să mai procur câte una, când găsesc ceva deosebit. Consider că accesoriile sunt cele fără de care o ținută pare „săracă”, de aceea prefer să investesc mai mult în ele, decit în haine.

Geanta unui student al Facultății de Design, în special de accesorii, ascunde cele mai stranii combinații de obiecte, au fost ocazii să port și ciocanul cu mine. Nu lipsește însă carnețelul de schițe și creionul, căci inspirația vine în cele mai neașteptate momente, de aceea trebuie să fiu pregătită.

Cine sunt oamenii cărora ai dori să le mulțumești pentru tot sprijinul, curajul și inspirația care ți-au fost insuflate? Ai ocazia să le dedici un mesaj.

Aș vrea să mulțumesc în primul rând familiei mele, care a fost alături de la început și m-a susținut și îndrumat pe tot parcursul creării colecției; a fost o muncă de echipă. Dragi prieteni, sunt norocoasă că vă am alături de sulfet (chiar și la depărtare) și vă mulțumesc pentru ajutor și susținere.

17309306_10210926311627924_649638473911785933_n

Gândul scris are mare putere de materializare. Te rugăm să ne mărturisești planurile și aspirațiile tale profesionale!

Planific lansarea propriei mărci și crearea unei colecții de genți pentru bărbați. Este o dorință pe care o am de mult timp și abia aștept să o realizez, aș vrea să văd și bărbați purtând genți interesante.

Îți urăm succese mari în acest proiect, Carmina! Ne reauzim după stagiul tău în Italia!

17360773_1489263357790855_412661568_n

Foto: Arhiva personală