Ouăle Fabergé sunt piese de bijuterii fabricate de Casa Fabergé între anii 1885 și 1917. Istoria acestor ouă prețioase este fascinantă și, deși parte din ele s-au pierdut de-a lungul timpului, încă mai există un numar reprezentativ în colecțiile particulare și în muzee. Află povestea creatorului celor mai scumpe ouă-bijuterii, Carl Fabergé.

Peter Carl Fabergé, cunoscut de asemenea sub numele de Karl Gustavovici Fabergé s-a născut la data de 30 mai 1846 în Sankt Petersburg. A fost un bijutier rus, cunoscut îndeosebi pentru „Ouăle Fabergé”, bijuterii realizate din metale și pietre prețioase, la baza cărora se află tradiția pascală.

Faberge2

In 1885, țarul Alexandru al III-lea al Rusiei i-a cerut lui Fabergé să facă o bijuterie în formă de ou de Paște pentru soția sa. Așa au apărut celebrele oua Fabergé. Primul ou a fost oferit țarinei Maria Fedorovna. Bijutierul a pus în interiorul primului ou Fabergé o gâinușă de aur cu ochi de rubine.

Impărăteasa a fost atât de încântată de cadou încât bijutierul rus a primit îndatorirea de a realiza în fiecare an un ou pentru curtea imperială, singura condiție fiind ca bijuteriile să aibă de fiecare dată în interior un element surpriză.

Obiceiul familiei de a dărui ouăle Fabergé s-a transmis mai departe Țarului Nicolae al II-lea, care oferea cadou mamei și soției sale de Paște câte o piesă de bijuterie a Casei Fabergé. 

f3

De-a lungul timpului, Peter Carl Fabergé a creat 65 de ouă, dintre care 57 au rezistat până în prezent. Bijuteriile produse pentru țarii Rusiei au avut foarte mare succes, astfel că a primit comenzi și din partea unor clienți privați care își doreau să aibă în colecție un ou Fabergé.

f4

Problemele pentru bijutierul Peter Carl Fabergé au început să apară în 1917 odată cu revoluția bolșevică, când Casa Fabergé a fost naționalizată, iar stocul confiscat. Bijutierul a fugit în Elveția, unde a și murit, în 1920.  Deși numele lui este unul de rezonanță franceză, acesta este născut dintr-un tată german și o mamă daneză, numele fiind moștenit de tatăl acestuia de la stramoșii hugenoți, originari din provincia franceză Picardia.

f6

Pe parcurs, producatorii ouălor-bijuterii s-au folosit de numele Fabergé pentru a-și promova piesele, fie ca le vindeau ca fiind exact ouă Fabergé sau ouă în stil Fabergé. În realitate, singura companie autorizată sa reproducă ouăle imperiale este FabergeWorld, companie care produce și alte piese de decor precum tacâmuri și alte obiecte de argint, rame, ornamente și piese de cristal, toate sub numele Fabergé.

f7

Fascinante prin istoria lor și prin aspectul deosebit, ouale Fabergé sunt extrem de scumpe și accesibile numai celor dispuși să investeasca o avere în achiziționarea lor.

Sursa/Foto: roportal.ro, a1.ro, revistafelicia.ro, moda.terra.com.br. 

Distribuie articolul: