Tot mai multe femei sunt dornice să-şi facă o carieră. Multe dintre ele renunţă la o viaţă de familie, iar altele devin mămici fără a renunţa la serviciu, simţându-se astfel vinovate că nu pot acorda toată atenţia necesară copiilor. Un studiu american a demonstrat că în secolul nostru, cariera şi familia au devenit un mod de viaţă, nici pe departe unul criticat şi atacat. Timp de mai mulţi ani s-a dezbătut tema  mamelor care au un serviciu, dacă acesta este un avantaj sau un obstacol în creşterea şi educarea unui copil. Un nou studiu sugerează mamelor care sunt  angajate, să nu se simtă vinovate pentru că au o ales să îmbine viaţa de familie, adică creşterea unui copil şi cariera. Studiul punctează că acesta a devenit un stilul de viaţă.

Site-ul care.com, a chestionat 1000 de mame care lucrează în SUA şi au constat că mamele se bucură de o carieră, astfel susţinându-şi financiar familia. 64 la suta dintre femei au spus că munca nu are nicio influenţă asupra capacităţii lor de a fi şi o mamă bună, iar jumătate din ele au spus că simt că un loc de muncă le face un model bun pentru copii lor. O majoritate covârşitoare – opt din zece – au raportat bucuria de a fi un părinte angajat.

Experta Sheila Marcelo a menţionat: “Cele mai multe au indicat că le place să muncească penrtu că astfel devin un model minunat pentru copiii lor. Se simt mai creative şi chiar simt că adaugă o perspectivă mai bună la locurile lor de muncă acum că sunt şi mame”.

Să fii o mamă bună, nu înseamnă să-ţi dedici tot timpul tău copilului, a declarat Dr. Robi Ludwig, care a explicat că în programul lor, mamele trebuie întâi de toate să aibă grijă de ele înşăşi . “O mamă fericită are o şansă maxime de a fi o mamă bună”, a spus ea.

De asemenea, sondajul indică faptul că nu e uşor ca o mamă să găsească un echilibru între muncă, familie şi relaţii, dar asta este posibil.

89 la suta dintre mame cu venituri mici au declarat că se simt susţinute în obiectivele lor de carieră de partenerul lor de viaţă, însă la locul de muncă sunt mai puţin înţelese. Alte 40 la sută dintre respondente au spus că au simţit că sunt judecate pentru că sunt mame angajate.

Un masiv de 73 la sută dintre femei nu au beneficii de îngrijire a copilului de la locurile lor de muncă. Iar alte 36 la sută, simt că familia le împiedică capacitatea lor de a avansa în cariera lor, şi 56 la sută au declarat că dezvoltarea profesională este afectată de timpul acordat familie.

Distribuie articolul: