La fel cum pe tabla de șah avem două parți oponente Alb și Negru, exact și aici avem două părți, una luminoasă și alta întunecată. Rămâne să ne dăm doar o singură întrebare. Care este culoarea ideală a sufletului, alb sau negru? Teatrul M.A.D.E revine pe scena Filarmonicii Naționale „Seghei Lunchevici”, pe 21 martie, acolo unde va avea loc o adevărată luptă pe tabla de șah.

Așa cum spunea Francis Bacon „Dorința nemăsurată pentru putere, i-a făcut și pe îngeri să cadă din ceruri, oamenii nu au cum scăpa…”

Spectacolul este regizat de Ianoș Petrașcu. Expresia corporală și coregrafia sunt semnate de Ianoș Petrașcu și Eugen Farguțu. Costumele sunt realizate de Ana Panina.

De partea „neagră” sunt – regele (Artiom Perciun), regina (Varvara Cobozeva) și un membru al suitei (Mihai Bordian). Deși au costume întunecate, regele și regina sunt mai degrabă conduși de roșul pasiunii. Dramatică și emoționantă este dinamica relației între cei doi. Fiind trădată, regina oricum își apără soțul și conducătorul până la ultima suflare. Energia și înflăcărarea mișcărilor se mențin pe tot parcursul spectacolului. Dacă la început mișcările celor doi sunt ușoare și tandre, spre final acestea devin agresive, încrâncenate, furioase.

teatrul made

De partea „albă” găsim trei cupluri (Elena Guțu, Natalia Ciuntu, Arina Eremeev, Eugen Farguțu, Boris Lungu și Petrik Pitel). Îi vedem inițial egoiști, dispersați. Atunci însă când le este furată puterea, inamicii se unesc pentru a-l cuceri pe Regele negru. Este remarcabilă scena seducției, când toți eroii albi îl învăluie pe Rege cu farmece feminine și cu dulceața supunerii bărbătești. Înțelegem, ca spectatori, cât de mari pot fi compromisurile și cât de rapid se schimbă regulile atunci când în joc e puterea.

teatrul made

Ideea sau firul spectacolului: Eroul principal, Regele, este gata să sacrifice totul pentru a avea puterea supremă. Una după alta, el trădează dragostea Reginei, credința și loialitatea slujitorilor săi. Puterea prin forma sa, întotdeauna a atras și a fascinat lumea. Pofta pentru putere reușește să-i năucească și pe cei albi, care la început luptă pentru o cauză nobilă – reîntoarcerea simbolului statalității și independenței sale – COROANA și sfârșesc prin a se nimici din sete pentru putere. Scena se transformă într-un câmp de luptă, la fel ca și pe tabla de șah, două tabere adverse luptă până la moarte, dependenți de putere. Odată prins în acest joc este aproape imposibil să scapi sănătos din asta.

teatrul made

„Ideea noastră este de aduce un mesaj de toleranță și antidiscriminare prin intermediul scenei și totodată să încurajăm oamenii să nu uite, și să valorifice principiile de bază a unei societăți democratice sănătoase. Vă propunem un spectacol inedit în care subiectul este lupta pentru putere, fiind bazat în exclusivitate pe expresie corporală – mișcare, dans, pantomimă și elemente acrobatice”, ne spun cei din Teatrul M.A.D.E.

Vă așteptăm cu drag, marți, 21 Martie, ora 18:30, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Biletele le puteți achiziționa online: afisha.md/ro/

Mai multe informații vedeți pe pagina Teatrului MADE

disclaimer Arta si cultura

Distribuie articolul: