Ce faci de obicei atunci când îți apare un coș pe față? Te înarmezi cu acid salicilic și încerci să îl tratezi, să îl faci să dispară cât mai repede. Însă atunci când au trecut deja câteva zile bune de când îți aplici cele mai bune tratamente din trusă, este clar că nu e vorba de un coș obișnuit. Când vorbim despre cele apărute în zona bărbiei, cauza nu poate fi tratată cu acizi.

Înainte să apelezi la ghidul complet de tratatare a acneei la adulți, ia în considerare zona în care ți-a apărut respectivul coș. Dacă vorbim despre bărbie, hormonii ar putea fi vinovați pentru erupție. În acest caz, acizii nu te vor ajuta prea mult.

Care este cauza coșurilor din zona bărbiei

„Coșurile hormonale de obicei apar pe întreaga mandibulă”, explică dermatologul Harold Lancer din Beverly Hills. Acesta spune că este vorba despre dermatita periorală, care se manifestă prin pustule inflamate, roșiatice sau portocalii, apărute în zona gurii și uneori chiar și pe nas. Acesta este și motivul pentru care coșurile respective nu trec cu tratamentul pe care îl folosești de obicei. De fapt, exfolianții pot exacerba dermatita periorală.

Cum poți trata dermatita periorală

„Dacă tratezi dermatita periorală doar cu hidrocortizon, atunci când reapare, va fi din ce în ce mai dificil de controlat. Ascunde simptomele, dar nu tratează problema”, explică dr. Lancer. Așa că ce este de făcut?

Dermatita periorală este de obicei declanșată de un nivel crescut al anumitor bacterii, cauzat de stres și umididate. Printre cauze se mai numără și carbohidrații și alcoolul. Lancer spune că zahărul din pâine, paste, cartofi, orez, băuturi alcoolice și chiar fructe poate duce la creșterea nivelului bacteriilor respective. Așadar, cel mai bun mod de a trata dermatita periorală este să îți schimbi stilul de viață. „Îi învățăm pe pacienții noștri noțiuni de nutriție – să nu consume cafeină, produse lactate, și să consume foarte puțini carbohidrați”, spune Lancer, care completează rețeta cu un amestec topic de hidrocortizon și tratament antifungic, aplicate de două ori pe zi, timp de două zile.

Sursa: Allure