Dacă v-ați gândit că exită doar căpșuni roșii și căpșuni-ananas, vă înșelați. În condiții de laborator, au fost create și căpșunile albastre. Cum a avut loc experimentul și cui îi aparține această invenție, vedeți în continuare.

Descoperirea acestui pigment, la căpșuni, a survenit foarte neașteptat. Geneticienii avuseră drept scop doar obținerea unei modalități prin care căpșunile ar căpăta rezistență la temperaturi scăzute, fără ca acestea să-și piardă proprietățile.

Oamenii de știință din SUA au obținut căpșuni albastre prin modificarea unei gene din codul lor genetic.

Kevin M. Folta, cel care s-a implicat în realizarea acestui nou soi de căpșună, susține, însă, că ”acesta nu este un organism modificat genetic, ci rezultatul biotehnologiei, respectiv rezultatul unor combinații transgenetice.”

Gena care li s-a modificat plantelor de căpșuni, pentru a obține fructe de culoare albastră, a fost luată de la o specie de pește arctic, numită Arctic Flounder. Această specie produce o substanță anti-îngheț, care îi protejează de temperaturile foarte scăzute.

Această substanță anti-îngheț stimulează producerea pigmentului albastru, în corpul fructelor. Rezultatul este căpșuna albastră și care nu se deformează după ce a fost pusă la congelator și posedă rezistență la îngheț.

Căpșunile albastre, însă, nu sunt puse în vânzare, deoarece cultivarea lor are loc, deocamdată, în condiții de laborator și doar în scopuri de cercetare.

Distribuie articolul: