Buturuga mică răstoarnă carul mare. Cu acest motto pleacă Stela Botez, o viitoare stea a muzicii populare moldovenești, la orice festival și concurs muzical. Ceea ce o ajută, se pare, să revină de fiecare dată cu câte un premiu.

Talentul i-a fost descoperit încă de când mergea la grădinița din satul natal — s-a născut în Pleșeni, raionul Cantemir. De atunci, cântă doina populară tuturor care sunt însetați de folclor. „Educatoarele de acolo și femeile din sat mereu mă puneau să le cânt… Apoi, când am împlinit vreo 7 ani, tata a început să lucreze împreună cu mine asupra tehnicii vocale și m-a învățat să vibrez. De aici a început dragostea mea față de cântec,` povestește tânăra.

Se pare că copilăria Stelei era scăldată numai în cântec. „Tot acest timp am fost înconjurată de muzică. Dacăîn copilărie era mai curând o pasiune, acum s-a transformat în sensul vieții mele. Pentru asta muncesc în fiece zi, cu asta trăiesc și prin asta vreau să mă manifest ca om în societate.`

Cea mai mare realizare pentru ea ar fi să cânte alături de ansamblul „Lăutarii`, condus de maestrul Nicolae Botgros. „Sunt artiși de valoare lângă care orice tânăr talentat crește.`

Cu toate că părinții continuă să o susțină atât moral, cât și material, Stela e deprinsă să-și câștige proprii bani de mică, cântând pe la petreceri. ,,Asta mă face să fiu independentă, deși până la urmă pentru mine nu banul contează, ci sentimentul că ești util.`

Stela Botez este o fire modestă, nu-i place să se laude cu ceea ce face, însă în garderoba ei vei găsi diferite accesorii vesimentare croșetate sau împletite chiar de mâna ei. „Lucrul manual cu croșeta sau andrelele este o pasiune, mai ales că altfel merge și acul dacă îl însoțești cu o melodie frumoasă`, zâmbește tânăra interpretă. De muzica ei sunt îndrăgostite până și florile de cameră, pe care Stela le crește cu plăcere. Ea trăiește și respiră prin cântec.

După ce a absolvit Școala de Arte pentru copii „Maria Cebotari` din orașul Cahul, a urmat Colegiul Industrial-Pedagogic, specialitatea Instruire Muzicală din acelaș oraș. Acum este studentă în anul II la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, la specialitatea Canto Popular.

„De ea vom mai auzi cu siguranță în viitor, fiindcă e înzestrată cu o voce promițătoare`, spune profesoara ei de canto, Elena Irimia.

în plus, profesoara ei știe cu câtă seriozitate se pregătește de orice concurs la care participă: „Fiecare melodie pe care o interpretează nu este doar un text pus pe note, dar este o poveste aparte, fiindcă Stela își culege cântecele de la bătrâni.`

Și ea e conștientă de avantajul imens pe care i-l conferă faptul că s-a născut la țară: „Regiunea de unde vin, zona sudului, este bogată în folclor autentic. Doinele stau în zestrea țăranilor ca niște țoale prăfuite, ele trebuie doar șterse de colbul vremii și reorchestrate.` Tot ce-și mai dorește este să aibă sănătate de la Dumnezeu, „ca să-mi continui menirea și să pot cânta aceste cântece extraordinare pentru toți cei care încă nu le cunosc`, încheie Stela Botez.

Distribuie articolul: