Fluiere Constantin.00_02_23_21.Still005„Mi-a apărut șansa care poate doar o dată în viață poate să îmi apară, cred că va fi o combinație perfectă să cânt la un fluier american melodii românești, moldovenești, în parcurile chinezești”, așa își începe mărturisirea Constantin Celac, pasionat de fluier. Nimic neobișnuit, nu? Dar dacă vă spun că a început să cânte acum 5 luni și a deprins arta interpretării la fluierul tradițional românesc, moldovenesc, dar și la cel nativ american, fără învățător?

„Anul trecut, prin septembrie , am auzit o melodie pe internet, cântată la un fluier american, soția mi l-a arătat pe o rețea de socializare, mi-a plăcut foarte mult melodia, cum sună instrumentul, am decis că trebuie să învăț să cânt la fluier, nu am găsit un fluier american nicăieri la noi în țară. Mi-am cumpărat unul moldovenesc, în 2 ore am învățat să cânt la el. Am plasat câteva melodii pe internet, iar un meșter popular din Israel, care e român, a apreciat mult acest video, m-a rugat să îi trimit un fluier moldovenesc în Israel și el în schimb mi-a dat un fluier meșterit de el, în tonalitatea D minor, o coincidență unică: era un fluier american, pe care mi l-am dorit de fapt. S-a oferit să mi-l dea gratis, e primul la care am învățat să cânt.”

Fluiere Constantin.00_02_32_20.Still004

Ultimul contact pe care l-a avut Constantin cu teoria muzicii a fost în clasa a patra, a urmat un timp scurt niște cursuri de solfegiu. Aceste lecții nu ne dau dreptul să spunem că e inițiat în teorie și că poate cânta cu ușurință la orice instrument. Auzul muzical de la Dumnezeu, dorința nebună de a stăpâni fluierul american și răbdarea îl ajută și astăzi să interpreteze cântece moldovenești, românești, dar și pe cele compuse de el.

„Eu am privit tutoriale pe youtube ce țin de respirație, cum trebuie să respiri, cum e aranjată scala de note pe fluier, dar mai mult m-am axat pe tehnicile de respirație. Notele muzicale au apărut acum câteva sute de ani în formatul pe care îl cunoaștem noi, dar la fluier se cântă de mii de ani, ceea ce dovedește că în primul rând trebuie să ai auz și o imaginație despre ce vrei să scoți din acest instrument. Fără prea mută teorie poți învăța să cânți, în două ore practice și teorie pe care le găsești pe youtube.”

Fluiere Constantin.00_01_12_45.Still002

Astăzi Constantin are o colecție din cinci fluiere americane, cioplite în bambus și eucalipt de către meșterul Marton Pap, originar din România, stabilit cu traiul în Israel.

Fiecare instrument are tonalitatea lui, sunt mai mult pentru meditație. Fluierele americane sunt în minor toate, deci lirice.”

Constantin,așa cum am mai povestit, compune muzică. Nu așterne însă notele pe portativ, căci trebuie să ai școală pentru asta.

„Eu dacă seara compun o melodie, rog să fie liniște, să o înregistrez, sigur trebuie să fie înregistrată, notele muzicale sunt o metodă de a înregistra muzica pentru ca altcineva decât cel care a compus-o s-o poată cânta, eu o înregistrez pe o aplicație de smartphone. A doua zi, dacă am uitat-o, o ascult și o interpretez din nou.

Din octombrie până astăzi, a adunat  o colecție din 50 de melodii compuse de el. Se visează pe scene mari, cântând la fluierul american, pe care îl consideră un instrument pentru suflet. Însă îi place să interpreteze melodii românești. De exemplu melodia scrisă pentru poezia lui Eminescu „Pe lângă plopii fără soț” cu siguranță va răsuna pe colinele Chinei.

Distribuie articolul: