Numele sportivului moldovean, Andrei Veste, apare deseori în presă. Ce-i drept, e cam greu de deslușit ce scrie, dacă nu cunoști portugheza. De aceea am și ales să stăm de vorbă cu Andrei, ca să aflăm mai multe despre cum a ajuns campion al Portugaliei și administratorul a trei secții de judo pentru copii pe o insulă portugheză. Andrei Veste, originar din Zaim (Căușeni), avea 19 ani când a decis că va pleca din Republica Moldova. Mai exact, a hotărât că va rămâne în Spania unde a mers cu echipa de judocani la competiții. În 1999, când se întâmpla asta, era greu să te stabilești cu traiul în străinătate, așa că a profitat de ocazie și și-a încercat norocul împreună cu alți trei judocani moldoveni.

Andrei Veste

În Spania, nu găsea nimic de lucru, așa că și-a continuat drumul în Portugalia. I-a vorbit cineva despre un moldovean care locuia în sudul Portugaliei și a mers la el. Prin intermediul lui băieții au găsit un club de judo în Lisabona.

„Portughezii sunt oameni buni. M-au ajutat. Antrenorul de acolo mi-a permis să dorm pe podea, chiar în club. Mă ajuta cu mâncarea. Am început să învăț portugheza, să îmi caut de lucru. Am găsit un loc de muncă în construcții. Am rezistat doar o săptămână. E foarte greu. M-am angajat atunci la o fabrică de hârtie, unde primeam un salariu mic, dar care mi-a permis să îmi legalizez statutul în Portugalia. În același timp, mă antrenam.”

Antrenorul binefăcător i-a propus să îi reprezinte clubul la competiții. La una din ele, șeful unui club de judo de pe insula Madeira l-a remarcat pe Andrei Veste și i-a propus să lucreze pentru el. Un timp, pe lângă faptul că lucra ca antrenor, mai muncea și noaptea, în securitate. Ziua, găsea timp să ofere lecții și la o școală. 

„Manuel Saldanha mai activa și în asociația de judo pe insula Madeira. Eu m-am îndrăgostit de această insulă și am rămas acolo. Acum muncesc la trei cluburi, unde am deschis secții pentru copii.”

21392543_1648093091901874_1821258643_o

Andrei Veste se poate lăuda cu titlul de campion al Portugaliei la Judo pe care l-a câștigat în 2011. În 2012, a luat bronzul la Cupa Europei, la Londra. Își dorea să ajungă la Jocurile Olimpice, dar nu a reușit.

Andrei Veste Malaga

Treptat, Andrei Veste și-a mutat familia pe insula Madeira. La întrebarea dacă și-ar dori sau își închipuie să revină acasă pentru totdeauna, soții Veste răspund:

„Am fost cu băiețelul nostru anul trecut acasă. El ne-a întrebat: „De ce în Moldova e totul stricat?” Nu prea vedem schimbări acasă. Am fost primiți atât de bine în Portugalia, încât nici nu ne putem gândi să ne întoarcem în Moldova.”

Soția are părinții rămași acasă, iar soțul – doar frații, căci mama s-a mutat cu ei în Portugalia. 

„Poate dacă eu lucram ca menajeră, iar soțul în construcții, ne mai bătea gândul să revenim în Moldova, dar așa…nu. Suntem bine în Portugalia. Acasă ne străduim să ajungem o dată pe an”, ne-a spus Ina Veste.

21397693_1648092901901893_898742930_n

Astăzi, campionul Republicii Moldova la Judo îi urcă pe culmile Olimpului pe copiii din Portugalia. Elevii lui Veste iau medalii după medalii, iar asta bucură, în același timp îmi mâhnește inima. Copiii din Moldova au pierdut un învățător bun, sârguincios, care crede că succesul poate fi atins dacă: ești insistent, crezi în succesul tău și te motivezi singur gândind pozitiv. 

 

Distribuie articolul: