O persoană manierată cunoaşte şi respectă regulile de bune maniere, are o vorbire corectă şi un vocabular bogat. Comunicarea este pretutindeni şi unicul mijloc prin care se începe o colaborare, puteţi obţine rezultatele dorite, puteţi convinge pe cineva, etc. Iar nepronunţarea unor litere, cum ar fi „Ş”,„R” sunt impedimente majore pentru vorbirea în public.
Părinţii sunt cei care trebuie să observe dacă există sau nu asemenea probleme la copiii lor. Totodată, chiar dacă au ajuns la vârsta maturităţii această problemă, prin diverse exerciţii, poate fi remediată. Logopedul este specialistul în terapia limbajului, care propune metode şi procedee de corectare adecvate.

Exerciţiile repetitive, implicarea în activităţi planificate, organizate pe parcursul întregii şedinţe de terapie solicită atenţie, implicare, motivaţie pentru corectarea tulburărilor de limbaj. Ştefan, un copil de 5 ani nu poate să pronunţe litera „Ş” şi „R”, iar părinţii au decis să-l ducă la şedinţele individuale la logoped. Este o procedură care durează de la jumătate de oră până la o oră, în dependenţă de vârsta persoanelor. La prima şedinţă, până a înţeles ce urmează să facă, micuţul a fost mai reţinut, dar după ce a văzut că nu este o procedură grea, dureroasă, ci dimpotrivă foarte plăcută a spus părinţilor că o să vină cu drag.

Este un băieţel străduitor şi repetă toate exerciţiile, prin joc, desigur cu multă dăruire. Astfel, după 10 şedinţe, Ştefan începe să pronunţe litera „R”. Progresul se datorează şi părinţilor care îl ajută pe copil să mai exerseze şi acasă.
În concluzie, nimic nu poate fi realizat fără comunicare. Claritatea exprimării este fundamentală şi lasă o amprentă asupra personalităţii. De aceea, defectele de vorbire, imposibilitatea de a vă exprima oral afectează imaginea proprie.

Distribuie articolul: