A suge este un instinct natural și important care îl ajută pe copil să reușească să se hrănească din prima clipă când apare pe lume, iar instinctul acesta se manifestă încă din burta mamei. Suptul îl ajută pe copil să depășească foamea, oboseala sau agitația. În lipsa laptelui matern, unii copii se alină cu suzeta. Dar cum să scăpăm de ea dacă aceasta a devenit deja indispensabilă? 

Gestul suptului este familiar bebelușilor și reconfortant. Suzeta este un instrument comun ce se dă copilului tocmai ca să își mențină această stare de liniște interioară și de bine care îi asigură că sunt în siguranță. Multe mame care alăptează cunosc prea bine ce înseamnă să se simtă ca o suzetă pentru copil, folosind suptul la sân uneori doar pentru plăcere. Dar totuși, sunt suzetele o idee rea pentru copiii noștri? Apar cumva probleme că urmare a folosirii îndelungate a suzetei la copii?

Avantajele suzetei

Suzeta este reconfortantă DACĂ bebelușul o îndrăgește. Ea îl calmează, îl adoarme când este foarte obosit sau pur și simplu îl linișteaște atunci când e cazul.

Folosirea suzetelor a fost asociată în studii cu un risc scăzut de moarte subită la copiii de până în 6 luni, atunci când aceștia le-au folosit în timpul somnului.

Suzetele pot fi aruncate când copilul se dezvăța de ele; degetele nu. Când copiii nu mai au nevoie de suzetă, acest obicei dispare brusc. Copiii care sug degetul, renunță la acest obicei mai greu (2-4 ani).

Dat fiind beneficiile suzetei pe plan emoțional, inducându-i copilului starea de liniște și siguranță, Asociația Internațională a Pediatrilor a aprobat folosirea suzetei la copiii de până într-un an de viață.

Dezavantajele suzetei

Folosită prea devreme, suzeta poate afecta alăptatul. Așteptați până când bebelușul învață să sugă bine, iar lactația să fie bine instalată, adică până spre vârstă de o lună, recomandă specialiștii în pediatrie.

Poate crea dependență, iar copiii sunt cei mai buni manipulatori, chiar de la câteva luni.

Copilul și suzeta

Studiile arată că folosirea suzetei mărește riscul de infecții ale urechii medii la bebeluși și la copii.

Suzeta este o sursă ridicată de infecții, mai ales stomatita și alte bacterii care ajung în guriță datorită ei. Igiena suzetelor trebuie respectată cu strictețe.

Mai mulți stomatologi au avertizat că folosirea suzetei după ce copilul are toți dinții în gură poate afecta poziția maxilarului.

Cum scăpăm de ea

Există multe metode, testate și aplicate de părinți deja de ani buni, un lucru e sigur – dacă de astăzi ați decis să nu-i mai dați copilului suzeta, atunci nu vă mai întoarceți la ea cu niciun preț (la fel ca și cu alăptatul la sân).

Încercați să i-o scoateți treptat, începând prin a nu i-o da în timpul zilei și continuând cu interzicerea ei la somn.

“Suzeta noastră a fost mâncată într-o bună zi de câinele cel mare al vecinilor, spaima tuturor. L-am certat împreună foarte mult, am povestit tuturor cine a mâncat suzeta copilului, așa ca el să audă și a funcționat”, ne-a declarat Victoria, mămica unei fetițe de doi ani.

“Îmi amintesc că i-am tăiat un pic suzeta, iar atunci când a dorit să o pună în guriță nu a mai putut suge așa cum îi plăcea. Astfel, fetița noastră a aruncat-o singură”, își amintește Igor, tăticul unei fete de șapte ani.

Unii părinți recurg la diferite produse cu un gust mai neobișnuit, neplăcut copilului și le îmbibe pe suzetă înainte să le-o dea copiilor. Specialiștii recomnadă să alegem cu atenție aceste alimente ori substanțe pentru a nu dăuna senzorilor sensibili din gura copiilor sau pentru a nu cauza probleme de digestie.

“Nu voi uita niciodată momentul în care m-am despărțit de suzetă. Parcă îl văd pe tata cum deschide ușa căminului, unde ardea focul și aruncă acolo suzeta. Am fost atenționată să privesc cum arde suzeta mea și că de aici încolo, n-am s-o mai am”, ne-a povestit Andreea.

Așa sau altfel, despărțirea de suzetă nu trebuie să producă o traumă prea mare copilului, iar acesta trebuie să înțeleagă că s-a despărțit totalmente de obiectul lui preferat – suzeta.

Dar voi, ce experiețe aveți cu suzetele, cum v-ați debarasat de ele?

Foto: Psihologiacopilului.ro

Distribuie articolul: