Astăzi, 10 decembrie 2019, de ziua Drepturilor Omului, Centrul de Drept al Femeilor și Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii a Ambasadei SUA în Moldova, au inaugurat în Parcul Valea Morilor sculptura-simbol în memoria femeilor care și-au pierdut viața în rezultatul violenței în familie.

În condițiile în care doar în perioada 2014-2018, în Republica Moldova și-au pierdut viața 144 de femei în rezultatul actelor de violență exercitate de partenerul de viață sau un alt membru al familiei, se  atrage atenția autorităților și a publicului larg asupra gravității fenomenului violenței în familie, care în multe cazuri se soldează cu decesul victimelor.

Vreau să vă asigur de tot angajamentul din partea Ministerului Muncii, Sănătății și Protecției Sociale în contextul promovării politicilor pro-active de combatere a fenomenului violenței în familie, în contextul asistenței complexe acordate victimei și a reacțiilor prompte ca autoritate cu responsabilități în domeniul respectiv”, a declarat Viorica Dumbrăveanu, Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Datele statistice, oferite de autoritățile naționale relevă faptul că, în cazul infracțiunilor din  sfera relațiilor familiale, în 2018, victime ale violenței în familie au fost 778 femei și 220 bărbați, iar agresori în aceste relații, au fost 908 bărbați și 90 femei.

„Victimelor violenței în familie le este frică și rușine să vorbească despre abuzurile prin care trec și să ceară ajutor. Tac pentru că nu au încredere în cei care i-ar putea ajuta, tac pentru că au văzut că și mamele lor au răbdat, tac – pentru că le este frică să nu fie judecate și blamate. Atunci când decid, însă, să vorbească și să ceară ajutor, nu sunt întotdeauna auzite pentru că cei care trebuie să intervină consideră că problema violenței în familie este una privată și nu merită atenție”, spune Natalia Vîlcu, Directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor.

Evenimentului desfășurat la Chișinău este replicat de ONG-ul ”Rezonans” din Bender, ce activează, la fel, în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. Inaugurarea unei sculpturi similare are loc tot astăzi, în Parcul Kirova din Tiraspol. Realizarea simultană a evenimentului are o încărcătură simbolică și vine să sublinieze un obiectiv comun – sensibilizarea societății cu privire la amploarea fenomenului, încurajarea raportărilor către autorități și susținerea victimelor violenței în familie.

În anul 2017, în lume, au fost omorâte intenționat 87 000 de femei. Din această cifră, 58% au fost ucise de partenerii lor intimi sau membri ai familie. Drept urmare, 137 de femei din lume sunt omorâte zilnic de un membru al propriei lor familii. Peste 30 000 din numărul femeilor omorâte intenționat în anul 2017 au fost ucise de partenerul lor intim (fost sau actual partener) – persoana în care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă încredere deplină.

Distribuie articolul: