Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG Iaşi) în colaborare cu Consulatul General al Republicii Moldova la Iași și susținut de către Consiliul Județean Iași, organizează în perioada 6– 22 mai 2014 Campania “Adevărata Basarabie”, eveniment cultural aflat la cea de–a V-a ediție. Cu această ocazie, în scularul Palas din Iaşi va fi proiectat şi filmul „Nunta în Basarabia”.

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG Iaşi), fondată în 2005, este o organizaţie detineri,  elevi şi studenţi, non-guvernamentală, non-profit şi apolitică. Prin tineri români din afara graniţelor se înţelege: tineri basarabeni şi tineri etnici români proveniţi din ţări în care românii constituie o minoritate naţională, aflaţi la studii (liceale, universitare, masterat şi doctorat) în România, precum şi tineri din categoriile menţionate mai sus, aflaţi legal pe teritoriul României, în alte scopuri decât studii.

Scopurile principale ale Asociației Tinerilor Români din Afara Granițelor constau în sustinerea, promovarea intereselor socio-profesionale şi îmbunătăţirea imaginii tinerilor români din afara graniţelor României şi facilitarea integrării lor în societatea românească.

Campania „Adevărata Basarabie” se desfăşoară timp de cinci ani consecutivi, manifestându-se printr-o serie de activităţi care au tendinţa să cuprindă toate domeniile tangenţiale cu tinerii din Iași. Aceasta are loc în fiecare primăvară, la Iaşi, în luna mai. Cuprinde de la 4 la 10 proiecte, numărul acestora variind de la o ediţie la alta. Domeniile de bază fiind următoarele: schimb intercultural, artă, film, spectacol, conferinţe, divertisment.

Campania ”Adevărata Basarabie” va avea un program complex alcătuit din mai multe activități, dintre care enumerăm:

1)     Deschiderea campaniei “Adevărata Basarabie”: 6 mai 2014, Hotel Moldova;

2)     Seara de spectacol împreună cu Teatrul Satiricus: ”Cerere în căsătorie”, 7 mai 2014, Casa de Cultură a Studenților.

3)     Proiecție de film basarabean: ”Nuntă în Basarabia”, 11 mai 2014, ora 21:00, grădina publică Palas.

4)     Excursia ”Cunoaște Basarabia” în perioada 16-18 mai 2014;
Gala de închidere a campaniei “Adevărata Basarabie”, 22 mai 2014, Restaurant Bellaria Iași.

Scopul acestei campanii este de a arăta tinerilor situația reală din Republica Moldova, de a înfățișa adevăratele aspecte ale vieții socio-culturale, de a crea noi colaborări în diferite domenii de activitate, de a prezenta cultura românească specifică Basarabiei, de a arăta adevăratele talente, locuri pitorești din țară și de a cunoaște identitatea națională. Tinerii români din Iaşi vor descoperi adevărata putere a tinerilor basarabeni şi ceea ce au făcut ei până acum pentru dăinuirea românismului.

Mai multe detalii pe http://atrag.ro/evenimente/adevarata-basarabie/.

Distribuie articolul: