Supraexpunerea la lumina artificială afectează starea de sănătate, provoacă diverse tulburări, de la obezitate şi diabet până la depresie, se arată într-un studiu publicat recent, potrivit dailymail.co.uk. “Expunerea la lumină artificială în timpul nopţii ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer la sân şi poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbări bruşte de dispoziţie şi boli cardiovasculare”, se arată într-un raport ştiinţific, publicat în 2012 de Comisia Europeană.

Un factor de risc semnificativ este şi culoarea luminii. Astfel, în cadrul unui experiment în care hamsterii au fost expuşi în timpul nopţii la lumină albastră, s-a descoperit că aceştia deveneau din ce în ce mai deprimaţi. Cel mai mic impact asupra dispoziţiei l-a avut lumina roşie.

Lumina artificială nu este un lucru rău în sine, ci doar nu trebuie folosită în exces, iar oamenii de ştiinţă explică de ce.

-Organismul nostru nu este obişnuit cu lumina artificială a becurilor. “Problema este că electricitatea a intrat în viaţa noastră abia de curând ceea ce poate crea confuzie pentru mecanismele interne ale corpului, afectând mai ales ceasul biologic”, explică epidemiologul Richard Stevens, de la Centrul de Sănătate al Universităţii din Connecticut.

Lumina artificială îngraşă. Ceasul biologic controlează, de asemenea, eliberarea unor hormoni precum grelina, insulina şi serotonina, care controlează pofta de mâncare, depunerea grăsimilor şi dispoziţia – motiv pentru care dereglarea acestui mecanism produce schimbări în greutate, diabet de tip 2 şi depresie.

Calculatoarele cauzează insomnie. “Studiile au arătat că tipurile de lumină prezente în casele oamenilor seara şi radiaţiile emise de computere şi de tablete scad secreţia de melanină”, acest pigment fiind responsabil cu inducerea somnului, se precizează într-un articol publicat în American Journal of Preventative Medicine.

Sursa: csid.ro 

Distribuie articolul: