Direcţia Chiasso-Lugano. Entuaziasmată! În scurt timp voi călca pe pământ elveţian, de fapt la gara din Chiasso deja eram în Elveţia. E mare harababură acolo, jumate de gară în Italia alta în Elveţia, în altă parte nu am mai văzut așa frontieră. Şi am pornit.

În mai puţin de jumătate de oră admiram Alpii şi lacul Lugano. Cittta di Lugano este un oraş din Cantonul Ticino, Elveţia, cu 50 000 de locuitori vorbitori de limbă italiană.

Lugano

Ajunsă în gara centrală de tren din Lugano, am coborât scară după scară spre Catedrala San Lorenzo, o catedrală care îşi are începuturile încă din anii 800, în zilele noastre este edificiul din sec XV, o construcţie care îmbină stilul gotic şi romanic.

Lugano

Lugano

Apoi primblându-ne prin orăşel am ajuns în parcul central Civico, un parc bine îngrijit care adăposeşte diverse sculpturi de artă modernă, dar şi Muzeul de Istorie Naturală. Parcul are o aşezare pitorească, este pe malul lacului Lugano şi abundă în magnolii, camelii. În faţă se deschid privelişti cu munţii Alpi. 

Lugano

Lugano

parc

După ce am făcut o sumedenie de poze prin parc, am luat-o încet pe Viale Castagnola în direcţia funicularului pe Monte Brè. Prima parte a drumului cu funicularul este gratuită, iar funicularul este automatizat şi merge nu mai mult de vreo 200 de metri. Mai departe toată lumea coboară şi trece la al doilea funicular care te duce pe vârf de munte. Biletul este îngrozitor de scump, pentru a doua parte a călătoriei, costă 25 franci elveţieni pentru un drum dus-întors. Le poţi achita în euro, dar cu siguranţă restul vei primi în franci elveţieni.

Lugano

Priveliştile de sus sunt nemaipomenite. Aici sus puteţi servi o masă, o cafea la restaurant sau să daţi startul drumeţiilor pe traseele marcate pentru hiking şi mountain biking. M-a mirat mult casele localnicilor, care practic ajungeau până în vârf de munte, îmi dau seama ce plăcere să te scoli de dimineaţă, acolo sus, cu un oraş la picioare. 

Lugano

Lugano

Întorcându-ne de pe Monte Brè, am început să descoperim oraşul. Marea majoritate a clădirilor sunt în stil lombard, cu arcade asemănătoare mult cu clădirile rivierei mediteraniene, de altfel Lugano este o destinaţie căutată pe timp de vară din cauza climei plăcute.

Lugano

Am găsit un oraş extrem de curat şi liniştit, cu un transport bine pus la punct. Elveția și-a confirmat statutul de țară scumpă dar și extrem de îngrijită.

Viorica Ataman

Travelvblog.md

Distribuie articolul: