Sunt doi români – el născut pe un mal al Prutului, iar ea pe celălalt. I-a unit dragostea și-i animează în fiecare zi ideea unei călătorii în jurul lumii cu… Tricolorul. Ștefan și Mihaela sunt cuplul care se autoidentifică titulaturii de “Călător cu Tricolor”. Mândri de originile lor, ei vor să arate lumii că România este o țară deosebită și-i îndeamnă pe acest val pe toți cei îndrăgostiți de călătorie. Când și cum a venit ideea unei călătorii în jurul lumii și de ce anume cu tricolorul?
Acum un an am călătorit în America de Sud pentru câteva luni. Acolo am întâlnit câțiva oameni curajoși, din diverse țări, care făceau înconjurul lumii. Am stat de vorbă cu ei, am rămas fascinați de relatările lor și ne-am dat seama că o asemenea călătorie nu e atât de complicată și scumpă, pe cât ne închipuiam până atunci. De obicei, poveștile altor călători sunt cea mai bună sursă de motivație și inspirație. Aceste povești au fost catalizatorul ce ne-a făcut să luăm decizia de a face înconjurul lumii, timp de un an.

Am ales să plecăm la drum cu tricolorul, pentru că acolo, în lumea largă, suntem înainte de toate români. Practic, dacă te întâlnești cu un străin, undeva departe de țara ta, prima întrebare va fi întotdeauna aceeași: “De unde ești?”. Acolo, nu mai suntem ingineri sau artiști, bogați sau săraci, intelectuali sau muncitori, ci români. Tocmai de aceea, steagul tricolor va fi cartea noastră de vizită, simbolul prin care vom transmite oamenilor pe care îi vom întâlni că România e țara noastră și ne mândrim cu asta.

Cine a ales destinațiile din traseu și ce motive ați avut?
Traseul l-am conceput împreună ținând cont de mai mulți factori. În primul rând, ne dorim să ajungem în țări în care n-am mai fost până acum. În al doilea rând, încercăm să călătorim, pe cât e posibil, în locuri care nu sunt foarte scumpe, ca să putem să ne încadrăm în buget. Plecând de la acest premise am schițat un traseu care cuprinde în jur de 30 de țări, încercând să parcurgem culturi cât mai variate ale lumii. Știm însă din experiențele atnerioare că socoteală de-acasă nu se potrivește cu cea de pe drum, așa că pe parcursul călătoriei vor mai apărea modificări de traseu. Ne place să improvizăm la fața locului și nu ne impunem un itinerariu strict încă de la început.

Capitolul parteneri încă nu e completat, cine și-a manifestat inițiativa?
Capitolul „Parteneri” nu e încă completat pentru că așteptăm începutul călătoriei și finalizarea tuturor discuțiilor pe care le avem cu diverse firme. În principiu vom avea parteneri care ne pot ajuta cu mediatizarea proiectului sau cu gratuități sau reduceri pentru diverse bunuri și servicii, necesare în călătorie (bilete de avion, cazări, asigurări medicale, echipament foto, hosting web etc.).

Cu siguranță, nu vor fi mulți parteneri și niciunul nu ne va oferi bani. Nu vrem să transformăm comunicarea noastră într-o pauză publicitară, promovând intens diverse brand-uri. Ne dorim să relatăm despre călătoria noastră așa cum simțim și dorim noi.

Ce mai faceți afară de călătoriile pe care le întreprindeți?
Mihaela este fotograf, specializat pe zona de fashion. Ștefan este scenarist, creând și dezvoltând în ultimii ani diverse proiecte în publicitate și televiziune.

În Republica Moldova, la baștina soției cât de des veniți?
Mihaela s-a mutat în România de la vârsta de șase ani, alături de cea mai mare parte a familiei. Din păcate, în Republica Moldova, nu mai are foarte multe rude apropiate. Totuși, o dată la câțiva ani, mergem cu drag în locurile ei natale.

Ce locuri nu a văzut încă tricolorul vostru?
Tricolorul nostru e la început de drum în lumea călătoriilor. Până acum nu l-am luat cu noi, prin țările pe unde am fost. Nu suntem genul acela de naționaliști care stau cu steagul agățat de balcon și recită în fiecare zi imnul. Iubim România, și cu bunele și relele ei, și ne dăm seama că țara trece acum printr-o criză de identitate. Tocmai de aceea ne-am gândit că acum e momentul propice să facem ceva pentru locul de care aparținem.

Ce vă întreabă străinii despre România și poporul român?
Primim întrebări dintre cele mai diverse despre România și români. Unii oameni, din țări îndepărtate, ne întreabă pe ce continent e România. Alții, mai apropiați geografic de această zonă, dar total dezinformați, ne întreabă dacă român și rom sunt unul și același lucru. În general, străinii știu puține lucruri despre România și-atunci când știu ceva, de cele mai multe ori e vorba despre informații negative sau pur și simplu, eronate. De aceea, noi încercam să le oferim o imagine mai luminoasă și mai autentică despre țara noastră fără însă să idealizam realitatea.

Care sunt primele 3 lucruri pe care le spuneți străinilor despre spațiul Românesc?
Depinde cu cine vorbim. De obicei ne place să povestim despre faptul că România e un spațiu extrem de variat, divers și eterogen fiind singura țara latină din Europa de Est, având influențe slave, orientale, evreiești, nemțești, ungurești și multe, multe altele. Practic, la noi, ei pot găsi locuri moderne unde se trăiește că la Berlin și altele, tradiționale și fermecătoare, în care se trăiește că acum 100 de ani, locuri de care și prințul Charles s-a îndrăgostit. Le mai povestim despre prietenii noștri străini care locuiesc în România și se simt excelent. Le mai spunem că, în ciuda lucrurilor pe care le văd uneori la televizor, România e o țară safe, iar românii sunt oameni foarte dornici să cunoască străini, așa că pot vizita ușor țara noastră. În general încercăm să le povestim lucruri relevante pentru ei, nu cine au fost Ștefan cel Mare sau Mircea Eliade sau alte relatări care pot părea interesante pentru noi, dar sunt total irelevante pentru ei.

Cum pot alți tineri sau pasionați de călătorie să vă urmeze exemplul?
Totul se face pas cu pas. Nu poți plecă în jurul lumii, dacă n-ai ieșit măcar de câteva ori din Europa. Noi am fost de două ori în Asia, de două ori în Africa și o data în America de Sud. Am vizitat în jur de 16 țări din afară Europei. Am început cu călătorii scurte de 2, 3 săptămâni. Au urmat altele de 2, 3 luni. Iar acum marea calorie de un an. În toate aceste voiaje de până acum, am realizat că există țări extrem de ieftine unde poți să stai o lună cu banii pe care îi cheltuiești la Paris, în cinci zile. În fiecare loc există mulți localnici, dornici să te găzduiască, fără să plătești. De asemenea, dacă ești bine documentat, poți să găsești locuri cu mâncare excelentă sau transport decent la prețuri foarte mici. Așa că, pentru pasionații de călătorii, lipsă banilor nu e niciodată o scuză. Ce-i drept, asta înseamnă să renunți la unele lucruri. Dar noi am preferat întotdeauna să investim în călătorii decât în mașini, haine sau alte lucruri care nu lasă nimic în urmă. În concluzie, cei pasionați de călătorii, dar fără experiență deocamdată, trebuie să facă un singur lucru. Să-și ia rucsacul și să pornească la drum. Vor vedea că totul e mult mai simplu decât pare.

Foto: Arhiva Personală 

Distribuie articolul: