L-ai ajutat pe cel mic să-i scrie o scrisoare lui Moș Crăciun? Foarte bine. Cu siguranță că în lista de cadouri a copilului, nepoțelului sau finuțului tău se găsesc și jucăriile. Ca să facem fericiți copiii, le cumpărăm jucăria pe care și-o doresc.

Rita Rotari, din Chișinău, are un băiețel de numai opt luni, Artur. Chiar dacă este încă foarte mic, îi plac doar jucăriile divers colorate. Mama lui spune că băiețelul se plictisește foarte repede de ele, așa că îi cumpără cât mai multe.

Raisa Bernevec e din satul Lărguța, raionul Cantemir. Fetița ei de 4 ani, Andreea, nu are prea multe jucării cumpărate. Mama ei preferă să-i facă păpuși din haine și mingi din ciorapi. Ea afirmă că aceste piese improvizate sunt inofensive pentru fiica ei.

Care este jucăria exemplară?

Alexandra Piscunov, profesoară de psihologie, spune că nu toate jucăriile de pe piață sunt la fel. O jucărie bună este cea care dezvoltă inteligența și imaginația copiilor, cum ar fi seturile de construcție sau jucăriile simple, de lemn. „Jocul reprezintă principala activitate prin intermediul căreia copilul acumulează cunoștințe și deprinderi noi. Acestea sunt ca niște „instrumente” care îi ajută pe cei mici să învețe, să-și dezvolte imaginația, relațiile sociale și abilitățile fizice.”

Cu toate acestea, alegerea jucăriei adecvate se poate dovedi de multe ori un proces dificil. Și asta, pentru că jucăriile pot fi pe cât de interesante, pe atât de periculoase pentru copii. De aceea, Ludmila Rusu, medic pediatru la Spitalul Municipal nr 1 din Chișinău, vine cu sfaturi practice pentru alegerea jucăriilor potrivite pentru orice ocazie.

„Este foarte important să alegi jucăriile de calitate, produse de firme bine-cunoscute. Nu vă zgârciți la bani, spunând că mai bine cumpărați două bucăți la același preț. Dincolo de adaosul commercial aplicat de vânzător, șansele ca o jucărie mai scumpă să fie mai calitativă sunt foarte mari,” spune pediatrul.

Specialista mai spune că trebuie să fim atenți în special la jucăriile destinate copiilor sub vârsta de trei ani: „Copiii mici bagă în gură orice, de aceea e necesar să alegem jucării care nu se pot dezmembra în componente mici, cu care ar putea să se înece,” adaugă ea.

încă un detaliu: nu grăbiți copilul făcându-i cadou o jucărie destinată copiilor mai mari. Nu numai ca aceasta poate fi periculoasă pentru el, dar și scad încrederea copilului în propriile forțe, iar acest fapt îl frustrează.  

Sfaturi practice pentru alegerea cadoului

Când cumpărăm o jucărie, vom ține cont de:

  1. Grupa de vârstă a copilului

Păpușile pentru copiii cu vârsta de până la 18 luni nu trebuie sa aibă păr, ochi mobili sau membre care se pot desprinde. Jucăriile potrivite pentru copiii nou-născuți și până la vârsta de 18 luni sunt zornăitoarele, cuburile pentru construit, jucăriile care se împing sau se trag, cele care se pot suprapune, cărțile cartonate cu desene sau jucăriile plutitoare în apa de baie. Pentru copii de la 18 la 36 de luni sunt potrivite tricicletele, jucăriile pentru nisip, căluțul – balansoar, mingi, cuburi de diverse dimensiuni și culori, mobilă în miniatură, animale de pluș, instrumente muzicale simple, culori pentru pictat cu degetul sau trenulețe mecanice.

  1. Materialul din care e făcută jucăria

Vom fi cu ochii în patru la cumpărarea unei jucării pentru a verifica dacă e suficient de rezistentă, pentru a rămâne intactă în urma manevrării abuzive din partea copilului. Dacă jucăria are părți mobile, acestea trebuie sa fie rezistente și bine legate între ele. în plus, fiindcă micii exploratori își aruncă de obicei jucăriile peste tot, e bine ca aceastea să poată fi spălate.

Realitatea de pe rafturi

Și acum, cred că îmi reproșați în gând: din câte mi-ați spus, nimic din ce avem în magazinele noastre nu e bun, fiind confecționat din materiale de proastă calitate. într-adevăr, piața este invadată de jucării originare din China. Multe din țările Uniunii Europene au interzis jucăriile produse în China, în care s-au depistat adesea conținuturi ridicate de plumb și mercur. Plumbul este un metal care se poate găsi în compozitia plasticului, aliajelor și a vopselelor de pe jucării.

Totuși, se pare că prețul mic bate orice alt argument. Ghenadie Bunduchi, comerciant la un magazin de jucării din sectorul Botanica al capitalei, spune că atunci când părinții vin să cumpere jucării pentru cei mici, ei țin cont numai de doleanțele copiilor. „Foarte rar se întâlnesc părinți care să întrebe de calitatea jucăriei. Majoritatea le preferă pe cele chinezești, care sunt mai ieftine.”

Violeta Catană, specialistă la Institutul Național de Standardizare și Metrologie, susține că dacă se depistează în urma testărilor de laborator că o jucărie este periculoasă, atunci nu se permite comercializarea sau chiar importul acestora. „Citiți cu atenție eticheta pentru a vă asigura că jocul sau jucăria corespund vârstei și respectați instrucțiunile de folosire și asamblare ale jucariei,” atenționează aceasta. Tot ea recomandă să se evite jucăriile cu proiectile sau cele deosebit de zgomotoase.

Nu-mi rămâne decât să vă urez un Crăciun Fericit! Alegeți micuților jucăriile care îi vor face fericiți atât pe ei, cât și pe părinți, știindu-i în siguranță.

Distribuie articolul: