Cele 5 consultante în alăptare ale Proiectului „Mămica Alăptează” au realizat, cu ocazia împlinirii a 4 ani de la fondare, un cadou proaspetelor mămici. Deja de căteva săptămâni bune ele merg la Centrul Mamei și Copilului și au oferit consultații gratuite lăuzelor aflate în internare la Maternitatea din cadrul spitalului.

Alina Șmurun, Olga Gutium, Oxana Lacoia, Natalia Zabudscaia și Liudmila Caracaliceva au mers prin saloane cu susținere și consultații  gratuite pentru toate proaspetele și/sau viitoarele mămici care aveau nevoie. Consultantele „Mămica Alăptează” au reușit să acorde sfaturi profesioniste pentru câteva sute de lăuze. Din cauza măsurilor de carantină instituite în maternitate nu am putut lua imagini din timpul consultațiilor.

 

„În cei patru ani de existență ai proiectului Mamica Alapteaza, au avut loc multe evenimente importante în viața consultanților în alăptare. În afară creșterii culturii de adresare către consultanții în alăptare, și a faptului că din ce în ce mai multe mame cunosc despre organizație, lucrătorii medicali înșiși ne cunosc și ne recomandă. Timp de 4 ani au fost multe proiecte fructuoase, împreună cu medicii, în beneficiul copiilor societății noastre. Un astfel de proiect este colaborarea cu Centrul Mamei și Copilului, unde consultanții în alăptare oferă asistență voluntară în secțiile lăuzelor.

Ideea că susținerea mamelor la începutul alăptării este extrem de importantă există de mult timp. Rămânea doar să fie pusă în aplicare. Și Institutul Mamei și Copil este prima maternitate din țară, care au fost deschiși să meargă în această direcție. Consultantele „Mămica Alăptează” au început lucrul din  octombrie 2018, fiind prezente de două ori pe săptămână în toate secțiile postnatale, iar aceasta reprezintă 4 etaje de femei ce necesită asistență.

Întrebările cu care ne ciocnim mai des sunt: atașarea corectă a copilului la sân, stoarcerea corectă a sânului angorjat, dacă este necesar, ajutăm la încetarea lactației în situațiiile triste în care copilul a fost născut decedat.

În mod regulat, ne confruntăm cu faptul că mamele necesită asistență la atașarea copilului la sân, care nu este atât de ușor precum pare  și de fiecare dată când părăsim secția, auzim – „mulțumesc, acum îmi este mult mai ușor să-mi alăptez puiul” – este o mare satisfacție pentru locul de muncă. Deoarece fiecare consultant are cunoștințe și în domeniul psihologiei, de cele mai multe ori mamele  primesc asistență pur psihologică sub forma de sprijin și acceptarea situațiilor dificile.

Avem o mare recunoștință față de conducerea Centrului pentru Mamă și Copil pentru posibilitatea acestei colaborări și, personal pentru Svetlana Dobrea – moașa superioară pentru că ne-a permis munca voluntară în secțiile sale, pentru că este întotdeauna gata să discutăm cazurile dificile.

Împreună cu lucrătorii maternității Institutului Mamei și Copilului suntem o adevărată forță pentru viitorul copiilor!”, ne-a mărturisit Olga Gutium, consultant în alăptare „Mămica Alăptează”, una din voluntarele proiectului.

Precizăm că de două ori pe săptămână, consultantele “Mămica Alăptează” au mers în Institutul Mamei și al Copilului pentru astfel de runde de consultații gratuite. Amintim că în cei 4 ani de existență, specialistele unicului proiect dedicat alăptării la sân din Republica Moldova au reușit să ofere peste 15 mii de consultații la domiciliu, la seminare, în spitale, online sau la evenimente.

Vezi și: Peste 15 mii de consultații în 4 ani! Proiectul „Mămica Alăptează” trage linia și scoate arhivele la vedere