Irina Mocan este una dintre amatoarele handmade, care a încercat să facă din pasiune o afacere. Direcția pe care a pornit inițial,au fost bijuteriile din lut polimeric zugrăvite cu acril, după care au urmat gențile-eco și jucăriile în stil “Tylda”.
Ideea handmade și primele scopuri
Irina a înțeles că lucrul manual poate fi pe cât de plăcut, pe atât și de profitabil, la al doilea an de facultate, atunci când studiile deja nu par prea interesante, iar nevoia de afirmare și autofinanțare crește tot mai mult. „Ideea de a face bijuterii am avut-o încă din anii de liceu, îmi plăcea să mă deosebesc de ceilalți, și de aceea inventam câte un accesoriu nou pentru mine. Pe parcurs, am aflat că tot ceea ce pot face eu este de fapt o artă, și poate fi promovată la noi în Moldova. La început îmi doream doar să mă afirm, să știu că și eu pot face ceva util, cu timpul însă am început să am tot mai mulți clienți, iar hobby-ul meu a început să se transforme într-o afacere”, spune Irina.

Facultatea de Marketing și afacerea proprie
Și-a dorit mult să mergă la design, dar probabil că nu acolo îi era locul. Facultatea de Marketing s-a dovedit a fi mai utilă pentru o tânără „bussines-woman”, pentru că anume acolo a învățat cum să atragă clienții, și cum să facă o afacere avantajoasă. „Nu-mi plăcea marketingul, la început, dar anume aceasta m-a făcut să-mi caut o ocupație ce mi-ar oferi satisfacție, ceea ce au devenit lucrările mele. Cu toate acestea, trei ani de facultate m-au învățat multe, cred că nu aș fi reușit fără cunoștințele pe care le-am luat de la universitate”, afirmă ea.

Handmade-ul a făcut-o să înțeleagă că dorința este cea mai importantă, pentru că atunci când vrei ceva cu adevărat, îți va reuși cu siguranță. „După ce am trecut la facultate, credeam că nu mai trebuie să fac nimic altceva decât ceea de ce învăț, și nicidecum nu mă puteam împăca cu acest gând. Uite că acum sunt sigură că noi decidem cine vrem să fim, doar că unii aleg o cale mai lungă, iar alții una mai scurtă”, adaugă Irina.

„Yard Sale” – o șansă pentru cei deosebiți
Despre comunitatea artizanilor handmade din Moldova „Yard Sale” a aflat întâmplător, dar anume acest iarmaroc a devenit o poartă spre succesul manufacturilor sale. „La Yard Sale am descoperit oameni excelenți, care fac lucruri extraordinare, nici nu-mi imaginam că la noi în țară există așa ceva. Anume ceea ce am văzut acolo m-a făcut să cresc, și să trec de la bijuterii la jucării și genți. Cel mai tare îmi place publicul care vine la iarmaroc, sunt oameni mai altfel decât ceilalți, și care caută lucruri deosebite”, zice Irina. 

Participând de mai multe ori la acest „târg” s-a făcut și ea cu clienți permanenți, oameni care-i apreciază munca – anume aceasta o motivează să meragă mai departe. La întrebarea despre primii bani câștigați, răspunde zâmbind că și-i amintește foarte bine, mai ales că ei în aceiași zi au fost investiți în materiale noi, pentru confecțiile sale. Cu toate acestea, Irina afirmă că nu banii contează în micul ei bussines, ci plăcerea de face ceva frumos.

Despre jucăriile „Tylda”
Stilul „Tylda” vine din Norvegia și include confecționarea jucăriilor din stofă cu diferite detalii. La baza acestui stil sunt iepurașii și îngerașii. Irina s-a îndrăgostit de aceste jucării, pentru că îi aminteau de copilărie.

„Jucăriile Tylda sunt ceva specific, sunt păpuși care emană doar emoții pozitive și nimic altceva. Îmi plac culorile care sunt folosite de obicei pentru ele, sunt culori calde, plăcute, care te fac să le îndrăgești pentru totdeauna”, menționează Irina. Acum, se îndreaptă mai mult în aceasă direcție și tinde spre perfecționare, pentru că, spune ea „…întotdeauna este loc pentru mai mult.”

Visele pe care le are și oamenii care o susțin în realizarea lor
Mi-a zis că visul ei cel mai mare este un atelier de confecții, unul propriu. Crede în acestă dorință cu tot sufletul, și știe că vreodată acesta va deveni realitate. „Vreau să mă realizez anume în acest domeniu, și anume aici în Moldova, pentru că acasă și pereții te ajută… Nu cred că aș putea face o treabă mai bună în străinătate”, adaugă Irina.

Se consideră o persoană fericită, pentru că face ceea ce-i place, și are aproape oameni care o susțin și nu văd iluzii în visele sale, ci scopuri care trebuie realizate. „Cu siguranță că nu m-aș fi descurcat fără ei, cei mai importanți membri ai vieții mele, pentru că ei niciodată nu mi-au zis „nu”. Îi mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru familia pe care o am”, încheie Irina.

Vedeţi mai jos galerie cu accesorii hand made:

Distribuie articolul: