Se făcuse târziu, când ajunsesem în oraş. Ne-am cazat la hotelul Ibis şi aşteptam cu nerăbadare să vină a doua zi, să facem cunoştinţă cu Budapesta, perla Dunării, cum aveam să ne convingem mai târziu. Ați priceput, cred, astăzi vorbim despre ce putem vedea în Budapesta. Budapesta este un oraş foarte frumos, neaşteptat poate de frumos, care în ultimul timp atrage câte 20 de milioane de turişti anual. Şi sunt multe, foarte multe de văzut. Fiecare clădire are câte un detaliu care o face frumoasă, fie că este în stil baroc, art nouveau sau neoclasic. Marea majoritate au fost construite la sf. sec XIX şi după cum spuneam, este o plăcere să te primbli pe străzile oraşului.

Dimineaţa am fost preluaţi de ghid şi am început, la pas, să descoperim oraşul. Prima oprire a fost în Piaţa Eroilor cu Monumentul Milenium – unul dintre simbolurile Budapestei. Aici sunt reprezentate figuri sculptate: ale Păcii, Bunăstării, Arhanghelul Gavriil ţinând crucea şi coroana în mână, dar şi paisprezece dintre cei mai reprezentativi regi ai Ungariei. Piaţa Eroilor este punctual final al Căii Andrassy şi intrarea în Parcul Orăşenesc, tot aici sunt câteva clădiri foarte frumos ornamentate, Foierul Expoziţiilor şi Muzeul Artelor Frumoase.

 

 

Următoarea destinaţie, de văzut obligatoriu în Budapesta, este Bazilica Sfântul Ştefan. A fost inaugurată în 1905, iar cea mai importantă relicvă expusă în bazilică este mâna dreaptă mumificată a lui Ştefan cel Sfânt. Stefan cel Sfânt al lor, evident, că nu are nicio treabă cu Ştefan cel Mare şi Sfânt al nostru. La ei e vorba de întemeitorul Ungariei, primul rege creştin al maghiarilor, canonizat încă din 1083.

 

 

Ma apoi ne-am îndreptat spre Dunăre şi cu 15 euro am făcut o mica plimbare cu un vaporaş turistic. Cea mai frumoasă privelişte evidest este Parlamentul Ungar. Parlamentul împreună cu Podul cu lanţuri reprezintă de fapt şi simbolul Capitalei Ungare. Este o clădire foarte bogat ornamentată, este chiar greu să-i observe toati detaliile. Edificiul este decorat cu 88 de statui, marea majoritate dau spre Dunăre şi reprezintă căpeteniile triburilor şi popoarelor cuceritoare ale acestor teritorii. Decoraţiunile din interior al Parlametului sunt o enciclopedie a ţării, lucrate în perioada 1885-1904.

 

 

Tot cu vaporaşul veţi face şi înconjorul insulei Margareta, care acum este principalul loc de recreere pentru orăşeni. Aici a fost trimisă fiica regelui Bela IV, acesta făcuse un legământ, că dacă câştigă războiul cu tataro-mongolii, îşi trimite fiica la Mănăstirea Dominicană. Ceea ce s-a și întâmplat. Mai tarziu, Margarita a fost canonizată, iar insula şi acum îi poartă numele.

 

 

Budapesta este renumită şi prin frumuseţea podurilor, care leagă malurile Dunării. Unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale oraşului este Podul cu Lanţuri. A fost primul pod permanent construit în Budapesta peste Dunăre, deschis în 1849. Podul a fost proiectat de un englez şi la vremea respectivă era unul dintre cele mai lungi din lume, cu o lungime de 202 metri şi simbolic făcea legătura dintre Est şi Vest. Dar şi economic, oraşul a crescut mult o dată cu inaugurarea lui. Fierul forjat, sculpturile sunt atât de miticulos lucrate, încât după atâţia ani, el mai este o frumuseţe arhitecturală deosebită. Un alt pod, care uşor poate şi identificat după culoarea verde este Podul Libertăţii, ca şi construcţie imită un pod cu lanţuri.

Buda, reşedinţa regilor Ungariei
De fapt Budapesta este o uniune din trei oraşe istorice. E vorba de Obuda, situată la nord de Buda, veche de peste două mii de ani, Pesta – oraşul neted, la fel milenar şi Buda născută pe coline acu 750 de ani. Construcţia Budei a început prin anii 1300, pe vremuri s-a aflat reşedinţa regilor Ungariei, iar acum aici veţi găsi Biblioteca Naţională, Teatrul Cetăţii. Neapart să faceţi o plimbare pe străzile Orsyaghay, Fortuna, Uri.

 

 

Cel mai frumos edificiu din Buda totuţi este Biserica Mathias, locul unde a fost celebrată căsătoria lui Mathias cu Beatrice de Aragon. Şi tot aici, în 1867 Franz-Joseph I, Împăratul Austriei a fost încoronat ca rege al Ungariei. În spatele bisericii veţi găsi statuia ecvestră a lui Ştefan I-ul cel Sfânt, Primul Rege Creştin al Ungarei. De aici se deschide o panoramă foarte frumoasă spre Parlamentul Ungar şi spre Pesta.

 

 

Oraşul trebuie de vizitat, este relativ apoape totuşi. Fie încercaţi, pe cont propriu, să mergeţi cu autocarul, costul trasnportului e de 65 euro într-o direcţie, fie luaţi un circuit prin Europa de la o agenţie, care include şi vizitarea Budapestei, acum toamna sunt foarte multe oferte (pachetele încep de la 300 euro). Puteți alege un city break cu avionul, dacă doriţi o călătorie confortabilă. Sărbătorile de iarnă sunt foarte aproape, v-aş sugera să mergeţi la Târgul de Crăciun, este o adevărată magie şi poveste în Piaţa Vorosmarty.

 

Viorica Tarlapan-Ataman

 

Distribuie articolul: