Tinerii din Asociația „Orașul Meu” au elaborat câteva proiecte menite să îmbunătățească aspectul capitalei și s-au înscris cu ele în concursul de finanțare din bugetul civil al Primăriei Chișinău. Liceenii vin cu cinci proiecte de toată frumusețea, la propriu. Cătălina Damian, de exemplu, este gata să brodeze zi și noapte, fără să ceară un bănuț pentru munca ei, doar ca fațadele chinuite și grav avariate ale clădirilor istorice din Chișinău să capete o nouă față. 

capture-20170906-115850

Cătălina este autoarea proiectului „Broderii de Chișinău”.

„Punctul de pornire a acestui proiect au reprezentat operele de artă urbană din alte țări ca Germania, Italia și Elveția. Prin acest proiect ne dorim să prezentăm un conținut social relevant, infiltrat cu valorile estetice și naționale ale țării, aducând arta urbană la cel mai înalt nivel și contribuind la sensibilizarea și motivarea cetățenilor. Broderiile vor fi realizate pe plasă metalică, iar frânghia ce va fi utilizată se numește frânghie de parașută. Din ea sunt fabricate și hamacele. Am discutat cu importatorul, care ne-a asigurat că va fi rezistentă la condițiile meteo schimbătoare”, a explicat Cătălina pentru Ea.md.

broderii

Cătălina este elevă în clasa a 12-a la liceul „Spiru Haret”. Știe să brodeze grație orelor de educație tehnologică. Atunci i s-a trezit și interesul pentru valorile noastre naționale, fiind convinsă că patrimoniul nostru cultural este unul inedit și trebuie promovat la justa valoare. Proiectul „Broderii de Chișinău” este o oportunitate excelentă pentru atingerea acestui scop.

FB_IMG_1500659839456

Puteți susține proiectele printr-un vot pe care îl puteți lăsa aici: chisinau.md

Asociația „Orașul meu” mai propune reabilitarea fațadei vechii berării din parcul Valea Morilor:

„Dorim să contribuim la reabilitarea parcului prin pictarea acestui edificiu, care este revopsit de câteva ori pe an din cauza vandalilor. Noi propunem să pictăm pe fațada berăriei ornamente tradiționale în culorile tipice costumului național. Acest proiect va fi finanțat de o companie germană ce comercializează produse destinate îngrijirii sugarilor și este dispusă să ofere o donație.”

berarie

Inspirați de practica din alte orașe, tinerii propun implementarea proiectului „Aritmetica sufletului”, care constă în instalarea unul pian, în rotonda din parcul Valea Morilor, la care să poată cânta oricine. Vedeți mai multe detalii în materialul realizat de echipa Agora. Precizăm că, deocamdată, cele mai multe voturi au adunat proiectele legate de sterilizarea animalelor de companie, vopsirea scărilor din Parcul Valea Trandafirilor, amenajarea unui mini stadion într-un cartier din Chișinău și restaurarea unui teren de joacă.